Romania vrea o cota de 24% productie de energie regenerabila

Tarif mai mic pentru energia electric? produs? din surse regenerabile
Romania vrea o cota de 24% productie de energie regenerabila

Pachiu si Asociatii, singura casa de avocatura din Romania membra a Associated European Energy Consultants (AEEC), a organizat pe 1 noiembrie conferinta „Renewable energy investments in Romania: Opportunities and Challenges”, eveniment care a reunit avocati si consultanti specializati in domeniul energiei din intreaga Europa, membrii ai AEEC, participanti din Romania, precum si jucatori internationali din industria energiei regenerabile, specialisti si investitori din acest sector.

Conferinta s-a concentrat pe contextul actual al energiei regenerabile din punct de vedere al aspectelor legale si administrative aferente mediului de business, cat si pe analiza oportunitatilor si respectiv a provocarilor ce apar adesea in dezvoltarea proiectelor de energie regenerabila, cu focalizare pe situatia si schema de suport existenta si aplicabila in Romania.

Evenimentul a fost structurat in 3 panel-uri cu speakeri ce au sustinut prezentari pe subiecte conexe tematicii generale, cu scopul de a genera discutii despre stadiul actual privind legislatia din domeniu, dar si cu scopul de a crea un cadru pentru impartasirea experientei si know-how-ului participantilor si expertilor din diferite tari.

Trebuie sa citesti
Abordari europene ale industriei de energie regenerabila la conferinta organizata de Pachiu si Asociatii
Pachiu si Asociatii reuneste specialisti din Europa la o conferinta pe tema energiei regenerabile
Afacerea deceniului: 10,5 miliarde de euro pentru certificate verzi
Un student din SUA se pregateste alaturi de avocatii de la Pachiu si Asociatii
Romania, locul 14 in topul atractivitatii pentru investitii in energie regenerabila
Conferinta, moderata de Delia Vasiliu, Partener si Coordonator al Grupului de Practica Energie din cadrul Pachiu si Asociatii, a fost deschisa de catre presedintele AEEC, Christian Held, partener al casei de avocatura Becker Büttner Held (BBH) din Germania.

Printre speakeri s-au numarat Zoltan Nagy, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care a vorbit despre contextul legislativ romanesc al productiei de energie din resurse regenerabile, Liana Cozigou, asociat al firmei de avocatura Janson Baugniet, care a prezentat schema de suport prin certificate verzi implementata in Belgia in urma cu 10 ani, aceasta tara fiind printre primele din Europa care a introdus o schema de sprijin a producatorilor, Reinhard Schanda, partener al casei de avocatura Sattler&Schanda din Austria, si Florin Dobre, senior asociat al Pachiu si Asociatii.

Romania, mai ambitioasa decat UE

Subiectele de discutie propuse s-au referit la particularitati ale pietei de energie regenerabila in diferite piete europene, avantajele oferite de catre schema de certificate verzi aplicabila in Romania, provocarile conectarii la retea, cat si reglementarile europene, oportunitatile si riscurile referitoare la investitiile in domeniu.

„Aceasta dezbatere este importanta si pentru noi, pentru ca avem posibilitatea de a obtine un feedback din partea celor mai buni specialisti din domeniu”, a declarat Zoltan Nagy, presedintele ANRE, care a precizat ca Romania este aproape de a emite legislatia secundara in domeniul energiei din resurse regenerabile, pentru a pune in aplicare legislatia primara. Pana in 2020, Romania vrea sa ajunga la o cota de 24% productie de energie regenerabila, tinta la nivelul UE fiind de 20%.

„Schema de suport din Romania pentru producatorii de energie din resurse regenerabile este una dintre cele mai atractive din Europa, ceea ce ne face sa credem ca ne vom atinge cu siguranta tinta propusa. Schema nu e sustinuta de Guvern, ci in principal de consumatori, de aceea functioneaza. Sunt state care au renuntat la o schema de suport, pentru ca bugetul nu le-au mai permis sa le sustina”, a precizat Nagy.

Piata energiei regenerabile a urcat in Romania de la o capacitate instalata de doar 18 MW in 2006, cand existau 23 de producatori, la 1.134 MW in 2011, cand existau 90 de producatori. Numai in cazul energiei eoliene, in prezent exista licente emise pentru capacitati de productie operationale de 1.000 MW.

Pachiu si Asociatii este o firma specializata in domeniul avocaturii de business, fiind singura casa de avocatura din Romania membra AEEC. AEEC este o retea profesionala internationala exclusivista ce reuneste firme de avocatura si de consultanta juridica de prestigiu din Europa, specializate in domeniul energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *