400 de milioane de ferme mici vor putea fi certificate ecologic

400 de milioane de ferme mici vor putea fi certificate ecologic

400 de milioane de ferme mici vor putea fi certificate ecologic

Micii fermieri joaca un rol esential in productia de alimente si securitatea alimentara, in sustinerea economiilor rurale si in calitate de administratori ai biodiversitatii. FAO estimeaza ca aproximativ 1,5 miliarde de barbati si femei lucreaza pe mai mult de 400 de milioane de ferme cu mai putin de doua hectare.

Astazi, certificarea grupurilor de fermieri este un instrument puternic, care ii va ajuta pe micii agricultori sa obtina certificatul ecologic si sa aiba acces pe piata globala a produselor ecologice.

O institutie de consultanta internationala cu sediul in Munchen a dezvoltat in parteneriat cu organismul de certificare CERES un instrument util pentru profesionalizarea grupurilor de fermieri intitulat: „Grupul de Certificare (GC) Management”.
Grupurile de cultivatori de cafeaua, cacao, ceai, participa deja pe pietele ecologice globale, iar fara acestia piata cafelei sau a ceaiului ecologice ar fi in declin.


ceresIn tarile in curs de dezvoltare costurilor de certificare sunt de multe ori prea mare pentru micii fermieri individuali. IFOAM a ajuns sa joace un rol-cheie in armonizarea conceptul de certificare de grup, prin consultari ample cu miscarea ecologica la nivel mondial. Aceste sisteme asigura conformitatea cu standardele ecologice si necesita existenta de grupuri pentru a se pune in aplicare un sistem de control intern (ICS), gestionat de un organism central al grupului. Acest organism central este responsabil pentru a se asigura ca standardele aplicabile sa fie respectate. Astazi, certificare de grup este un instrument puternic, care ii va ajuta pe micii agricultori sa devina certicati organic si sa li sa permita accesul la pietele ecologice globale. Conceptul a fost recunoscut prin includerea in Regulamentul Organic UE si Programul Organic National SUA.

Organismul de certificare CERES, a dezvoltat „Grupul de Integritate”, un instrument pentru profesionalizarea organizatiilor micilor fermieri. Grupul de Integritate se bazeaza pe un audit generic si modular, certificare si managementul relatiilor cu clientii, care sa fie utilizat pe scara larga in intreaga lume. Software-ul a fost simplificat pentru a crea o versiune mai usoara si mai accesibila grupurilor de fermieri.

Grupul de Integritate ajuata fermieri pentru a indeplini cerintele administrative complexe concentrandu-se pe fluxul de lucru al procesului de control intern. Toate procedurile interne si datele sunt gestionate de o baza de date eficienta, care include rapoarte (de exemplu liste de fermieri, culturi, actiuni corective, date despre exporturi). Acest sistem evita pierderea de date sau a documentatiei scrise si permite actualizarea datelor in orice moment. Grupul de Integritatea poate fi accesat la nivel global prin intermediul internetului. Sistemul este actualizat in mod regulat si ofera liste de control multi-standard, care arata principalele standarde organice (de exemplu, cele ale UE, SUA si Japonia, Naturland, Bio Suisse, Demeter). Punerea in aplicare a Grupului de Integritate se face prin parteneri locali sau regionali de punere in aplicare (IPS).

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat 2014 ca fiind “Anul familiei de fermier”, iar lansarea Grupului de Integritate va contribui la imbunatatirea modului de viata a micilor fermieri din intreaga lume, ii va ajuta sa lucreze mai bine impreuna si ii va ajuta sa-si consolideze pozitia lor pe pietele locale, regionale si internationale12 Apr 2014 - Sursa: Gazeta de AgriculturaArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016