400 de milioane de ferme mici vor putea fi certificate ecologic

0
371
Craiova: Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada TNC
Craiova: Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada TNC
400 de milioane de ferme mici vor putea fi certificate ecologic
400 de milioane de ferme mici vor putea fi certificate ecologic

Micii fermieri joaca un rol esential in productia de alimente si securitatea alimentara, in sustinerea economiilor rurale si in calitate de administratori ai biodiversitatii. FAO estimeaza ca aproximativ 1,5 miliarde de barbati si femei lucreaza pe mai mult de 400 de milioane de ferme cu mai putin de doua hectare.

Astazi, certificarea grupurilor de fermieri este un instrument puternic, care ii va ajuta pe micii agricultori sa obtina certificatul ecologic si sa aiba acces pe piata globala a produselor ecologice.

O institutie de consultanta internationala cu sediul in Munchen a dezvoltat in parteneriat cu organismul de certificare CERES un instrument util pentru profesionalizarea grupurilor de fermieri intitulat: „Grupul de Certificare (GC) Management”.
Grupurile de cultivatori de cafeaua, cacao, ceai, participa deja pe pietele ecologice globale, iar fara acestia piata cafelei sau a ceaiului ecologice ar fi in declin.

ceresIn tarile in curs de dezvoltare costurilor de certificare sunt de multe ori prea mare pentru micii fermieri individuali. IFOAM a ajuns sa joace un rol-cheie in armonizarea conceptul de certificare de grup, prin consultari ample cu miscarea ecologica la nivel mondial. Aceste sisteme asigura conformitatea cu standardele ecologice si necesita existenta de grupuri pentru a se pune in aplicare un sistem de control intern (ICS), gestionat de un organism central al grupului. Acest organism central este responsabil pentru a se asigura ca standardele aplicabile sa fie respectate. Astazi, certificare de grup este un instrument puternic, care ii va ajuta pe micii agricultori sa devina certicati organic si sa li sa permita accesul la pietele ecologice globale. Conceptul a fost recunoscut prin includerea in Regulamentul Organic UE si Programul Organic National SUA.

Organismul de certificare CERES, a dezvoltat „Grupul de Integritate”, un instrument pentru profesionalizarea organizatiilor micilor fermieri. Grupul de Integritate se bazeaza pe un audit generic si modular, certificare si managementul relatiilor cu clientii, care sa fie utilizat pe scara larga in intreaga lume. Software-ul a fost simplificat pentru a crea o versiune mai usoara si mai accesibila grupurilor de fermieri.

Grupul de Integritate ajuata fermieri pentru a indeplini cerintele administrative complexe concentrandu-se pe fluxul de lucru al procesului de control intern. Toate procedurile interne si datele sunt gestionate de o baza de date eficienta, care include rapoarte (de exemplu liste de fermieri, culturi, actiuni corective, date despre exporturi). Acest sistem evita pierderea de date sau a documentatiei scrise si permite actualizarea datelor in orice moment. Grupul de Integritatea poate fi accesat la nivel global prin intermediul internetului. Sistemul este actualizat in mod regulat si ofera liste de control multi-standard, care arata principalele standarde organice (de exemplu, cele ale UE, SUA si Japonia, Naturland, Bio Suisse, Demeter). Punerea in aplicare a Grupului de Integritate se face prin parteneri locali sau regionali de punere in aplicare (IPS).

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat 2014 ca fiind “Anul familiei de fermier”, iar lansarea Grupului de Integritate va contribui la imbunatatirea modului de viata a micilor fermieri din intreaga lume, ii va ajuta sa lucreze mai bine impreuna si ii va ajuta sa-si consolideze pozitia lor pe pietele locale, regionale si internationale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.