A început Săptămâna Verde la Centrul de Afaceri și Expoziții
A inceput Saptamana Verde la Centrul de Afaceri si Expozitii
A inceput Saptamana Verde la Centrul de Afaceri si Expozitii

Ieri a avut loc Conferinta Regionala “Provocari globale – abordari locale: reciclarea deseurilor & economisirea resurselor”. Astazi, elevii din scolile din judet vor fi premiati pentru modul in care au refolosit deseurile.

A inceput Saptamana Verde la Centrul de Afaceri si Expozitii

La Centrul de Afaceri sI Expozitii “Mircea Cancicov” a avut loc ieri Conferinta Regionala cu tema “Provocari globale – abordari locale: reciclarea deseurilor & economisirea resurselor”. Aceasta face parte dintr-un eveniment mai amplu, Saptamana Verde. SC Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau SA in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Bacau, SC Ecorec Recycling si SC Demeco SRL, au organizat cea de a doua editie “Green Week”. La conferinta au participat reprezentanti ai institutiilor publice, ai generatorilor de deseuri si agenti economici colectori – reciclatori – tratatori de deseuri. Au fost prezenti Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului Bacau, consilierul local Ilie Barzu, directorii institutiilor de mediu si alti factori implicati. Editia din acest an a avut ca tema reciclarea deseurilor si economisirea resurselor. Termenul de economie circulara face referire la necesitatea de a reintroduce in circuit produsele utilizate, fie ca sunt elemente naturale (nutrienti biologici, de exemplu), fie materiale si produse tehnice, care trebuie sa fie transformate, utilizate si utilizabile pe termen lung. “Peste 90 de participanti reprezentand institutii publice, primarii, operatori economici si reprezentanti ai mediului universitar au raspuns invitatiei noastre la aceasta conferinta – a declarat Corneliu Pricope, directorul general al CAEx Bacau.

Speakerii au oferit solutii pentru colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor, in conformitate cu legislatia in vigoare si obligatiile asumate pe mediu de catre administratiile publice si operatorii economici deopotriva. De asemenea, au fost facute informari detaliate de catre APM Bacau cu privire la legislatie, programele de conformare si domeniile de actiune pe care trebuie sa le cunoasca toti cei implicati in activitatea economica si publica. Intalnirea a oferit un bun prilej de a dezbate subiecte de interes in domeniu, da a incheia parteneriate sau de a semna contracte de prestari de servicii in aceste activitati, precum si o platforma de socializare si transfer de expertize de la operatorii in domeniu catre viitori clienti. Am facut publica intentia noastra de a premia la editia a treia a evenimentului, in 2015, operatorii economici cu performante in reciclarea deseurilor si resurselor. Manifestarea make a progress, do circulary economy, inscrisa in calendarul editiei acestui an al Green Week (Saptamanii Verzi), poate fi un imbold logisitic si de know how pentru actorii implicati de a progresa in activitatile economice si organizationale pe linia respectarii legislatiei de mediu si a programelor de conformare, astfel incat sa beneficiem cu totii de o calitate a mediului si a vietii cat mai buna dar si de economia resurselor noastre limitate. Ramane ca accesarea fondurilor europene in domeniu sa fie urmatoarea tema a unui seminar ce va trebui organizat dupa semnarea documentelor cu UE de catre Romania”.

Astazi, de la ora 12 va avea loc festivitatea de premiere a concursului “Nimic nu se pierde, totul se transforma”. Elevii scolilor din judet s-au intrecut in imaginatie si creativitate, facand lucruri utile si ingenioase din deseurile pe care le genereaza si le arunca zilnic. Produsele lor au fost expuse la CAEx.

Comisarii Garzii de Mediu descind in scolile bacauane

Comisarii Garzii de Mediu Bacau se afla, in aceste zile, in vizita in mai multe unitati de invatamant unde au loc activitati dedicate Zilei Mediului, marcata la nivel mondial pe 5 iunie. In acest an, manifestarile sunt cuprinse in cea de-a doua editie “Green Week” (Saptamana Verde), au ca motto “Make a Progress, Do Circulary Economy!” si se desfasoara sub patronajul Comisiei Europene. In acest sens, comisarii de mediu au participat miercuri, la Centrul de Afaceri si Expozitii din Bacau, alaturi de reprezentanti ai altor institutii de mediu si autoritati locale, la Conferinta Regionala “Provocari globale – abordari locale: reciclarea deseurilor & economisirea resurselor”, iar pentru zilele urmatoare au programte o serie de intalniri cu elevii si cadrele didactice din mai multe scoli. “Sarbatoarea este un bun prilej de a readuce in atentia publicului problemele cu care se confrunta mediul inconjurator si solutii pentru protejarea acestuia – a spus Tiberiu George Ciobanu, comisar sef al Garzii de Mediu Bacau. In judetul Bacau, comisarii Garzii de Mediu vor fi alaturi de elevi, prin actiuni educative, desfasurate in scoli. Le vom vorbi copiilor despre necesitatea colectarii selective a deseurilor, dar si despre cat este de important sa mentinem spatiile verzi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here