La Valea Sesii din Muntii Apuseni a avut loc in cursul zilei de ieri un exercitiu de simulare a unui accident la iazul de decantare, un exercitiu de pregatire a fortelor de interventie in cazul unui eventual accident ecologic provocat de Exploatarea miniera de la Rosia Poieni, care ar putea duce la o poluare grava a mediului inconjurator in intreaga zona.

Exercitiul coordonat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Unirea” al judetului Alba face parte dintr-o actiune multinationala din cadrul celui de-al cincilea seminar al Fortei de Reactie organizat la Alba Iulia de Unitatea de Management a Proiectului din Cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. La exercitiu au participat experti din Serbia, Bulgaria, Austria si Ungaria, dar si specialisti romani care au avut rolul de a analiza modul de reactie al autoritatilor si a oamenilor din zona in cazul unui eventual dezastru ecologic. Scopul exercitiului de simulare a fost mai exact acela de a testa planurile de interventie in situatii de urgenta pentru iazurile de decantare a sterilului in conditii reale.

Potrivit reprezentantilor ISU Alba, exercitiul a oferit de asemenea companiilor miniere si reprezentantilor Comitetelor locale pentru situatii de urgenta ocazia de a se familiariza cu modul in care trebuie sa actioneze in cazul unui astfel de dezastru.

Sursa: Monitorul AB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here