Alternative la testarea pe animale

Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
Institutul Wyss de Cercetare In-Vitro

In timpul unei intalniri guvernamentale legate de obtinerea fondurilor pentru cercetari, fostul director al Institutului pentru Sanatate din SUA, Dr. Elias Zerhouni, a recunoscut inutilitatea testarii animalelor in beneficiul oamenilor: “Ne-am indepartat de la studierea afectiunilor umane facand teste pe animale. Problema e ca aceasta n-a functionat si e momentul sa nu ne mai ascundem. E nevoie sa ne adaptam si sa gasim noi metode de cercetare a bolilor umane.”

In prezent, experimentele pe animale sunt costisitoare, crude si in general fara aplicabilitate pe oameni. Astfel, s-au gasit noi cai de cercetare mai relevante si care nu exploateaza animalele, precum testarea in-vitro de celule si tesuturi umane, modelarea computerizata avansata si utilizarea de voluntari. Avantajele aplicarii acestor metode sunt compatibilitatea dintre subiecti si specificul bolilor umane precum si economia de timp si de bani.

Iata cateva metode disponibile si beneficiile lor:

• Testare in vitro – Harvard’s Wyss Institute a creat “organe pe chip-uri” asemanatoare organelor si celulelor umane; chip-urile pot fi utilizate in studiul bolilor, testarea medicamentelor si a cosmeticelor, fiind mai eficiente decat studiul pe animale.

CeeTox a dezvoltat MatTek EpiDerm, un model de piele care analizeaza biodisponibilitatea produselor cosmetice fara sa raneasca iepurii folositi in laboratoare.

• Modelare computerizata – modelul QSAR utilizeaza nanoparticule si stabileste posibilitatile de actiune hazardanta asupra organismului uman pe baza similitudinilor de functii si structuri.

• Cercetare prin voluntari umani – o metoda eficace si utlizata des in ultima vreme este microdozarea in detrimentul cercetarii de masa. Voluntarilor le sunt administrate doze extrem de mici dintr-un anumit medicament in timp ce le este monitorizata actiunea substantei in corp.

Microdozarea poate detecta componentii chimici fara beneficii umane din anumite medicamente astfel incat sa nu mai fie nevoie de teste pe animale.

Pentru a stopa testarea pe sobolani, pisici sau maimute, cercetatorii pot apela si la metode de imagistica si rezonanta magnetica functionala (fMRI) cu voluntari umani. Aceste metode moderne permit studierea in conditii de siguranta pana la nivel neuronal (encefalograma intracraniana) si se pot induce anumite disfunctionalitati temporare sau reversibile in creier folosind stimularea magnetica craniana.

• Simulatoare umane computerizate care respira, vorbesc, se misca, sangereaza sau chiar mor sunt uilizate de catre studenti pentru a observa actiunea fiziologica si farmacologica in corpul uman fara a chinui animalele. Simulatoarele de ultima generatie mimeaza imbolnaviri sau existenta unor rani pentru a oferi cele mai bune raspunsuri biologice la interventii chirugicale sau injectii.

97% din scolile de medicina americane au inlocuit complet utilizarea animalelor de laborator cu astfel de simulatoare, modele computerizate precum si sisteme virtuale si experimente clinice supravegheate.

Pentru studii medicale mai amanuntite, sisteme ca TraumaMan – o replica a unui bust uman care sangereaza, respira si are straturi de piele, coaste, organe si testuri verosimile – sunt utilizate pentru a exersa proceduri chirurgicale de urgenta si s-a dovedit in mai multe studii ca sunt mai eficiente si implica abilitati medicale deosebite mai mult decat cursurile in care studentii sunt nevoiti sa faca incizii pe porci, capre si caini vii.

PETA pune la dispozitie fonduri pentru dezvoltarea acestor metode non-invazive pentru animale, le promoveaza intensiv fata de guvern si companiile din intreaga lume si publica cercetari pentru a le demonstra viabilitatea fata de tehnicile vechi de testare pe animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *