Apa din sursa subterana care alimenteaza municipiul Slobozia, statiunea Amara si patru comune din judetul Ialomita are o concentratie de fier mai mare decat maximele admise in normele de sanatate publica.Gabriel Ionascu

Concentratia de plumb din apa este si ea foarte mare, la iesirea din statia de tratare a apei fiind de 9,6 mg/l fata de maximul admis de 10 mg/l!

Apa furnizata in unitatile de invatamant din municipiu, centrele de plasament si Spitalul Judetean de Urgenta nu intruneste conditiile de potabilitate, potrivit Urban Slobozia, societate de gospodarire comunala.

„Primele probe s-au luat inainte de inceperea anului scolar, am repetat apoi analizele si am constatat ca in 26 dintre cele 28 de puncte de unde am prelevat apa se inregistreaza depasiri chiar si de cinci ori la fier”, a anuntat Valentin Cilibeanu, directorul societatii.

Clorul a distrus tevile

Apa livrata populatiei este extrasa prin puturi amplasate chiar langa combinatul chimic Amonil. Buletinele de analiza ale apei indica depasiri constante ale concentratiilor maxime admise la amoniu, fier, mangan si sodiu.

Pentru a elimina amoniul, cantitatile de clor pentru tratare au crescut de cinci ori, dar aceasta a dus la afectarea celor 42 de kilometri de conducte de metal prin care apa ajunge la robinete.

„Din cauza tevilor metalice apar depasiri la concentratia de fier. Cand vom schimba tevile, vom scapa si de apa rosiatica si cu miros de rugina”, a declarat primarul Gabi Ionascu.

Edilul este cercetat penal pentru ca a aprobat cheltuirea a peste 3 milioane de euro pentru sursa de apa subterana care aduce la suprafata apa nepotabila.

Studiile medicale arata ca fierul in exces poate avea efecte grave asupra persoanelor cu afectiuni hepatice, iar plumbul in exces creste riscul de cataracta.

„Am constatat ca in 26 dintre cele 28 de puncte de unde am prelevat apa se inregistreaza depasiri chiar si de 5 ori la fier.” Valentin Cilibeanu director Urban Slobozia

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here