Atentie la aspectul carnii

LEGE – Autorizatia sanitar-veterinara este imperativ necesara
Produsele din carne de calitate sunt foarte greu de recunoscut si de asemenea este dificil sa ne dam seama daca agentul economic a respectat legea. Pentru acest lucru trebuie sa cunoastem cateva detalii legislative, pentru a putea lua masuri daca se ivesc nereguli.

Legea nr. 560/2006, intrata in vigoare la data de 8 aprilie 2007, se refera la conditiile speciale pe care trebuie sa le respecte agentii economici care produc si comercializeaza produsele din carne. Pana sa ajunga pe raftul magazinelor, acestea trebuie sa fie atent verificate inca de la iesirea pe poarta fabricii. Asa se preintampina eventualele nereguli care pot aparea! Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, ne sfatuieste sa fim foarte atenti daca locul de unde cumparam carnea are autorizatie sanitar-veterinara. Acesta spune ca atata timp cat standardele UE sunt respectate si calitatea produselor este asigurata.

SFATURI. Cel mai important indiciu pe care il poate avea consumatorul este eticheta. Ea este „cartea de vizita” a oricarui produs, iar daca producatorul vrea sa fie corect, ne putem da seama de calitatea carnii pe care vrem sa o cumparam. Astfel, pe eticheta trebuie mentionat obligatoriu natura tratamentului termic utilizat la fabricarea produsului. In cazul conservelor mixte se va mentiona procentul de carne existent in cel finit, iar daca se utilizeaza carnea separata mecanic, aceasta se va mentiona distinct pe eticheta. Daca la fabricarea produselor din carne se utilizeaza amidon, proportia maxima in componenta produsului finit trebuie sa fie de 4%. Al doilea indiciu la care trebuie sa fie atenti consumatorii este aspectul produselor din carne. Minea ne sfatuieste ca, in cazul in care ne orientam spre mezelurile feliate nu trebuie sa ne facem griji asupra calitatii lor daca acestea se incadreaza in termenul de valabilitate si procesul de separare se face igienic.

EXCEPTII.
Fabricarea produselor din carne presupune si cateva situatii speciale, dintre care enumeram cateva. Una dintre ele este ca in componenta salamului Victoria se vor utiliza bradt din carne de porc sau vita si bucati mari, pulpa, spata sau cotlet raspandite in masa produsului, in procent de minimum 30%. De asemenea, nu este permisa utilizarea carnii de porc si de pasare separata mecanic si a subproduselor comestibile de abator, cu exceptia emulsiei de sorici. In cazul carnatilor oltenesti si trandafir se va utiliza numai carne de porc, de vita si slanina. La salamul de vara se va utiliza numai carnea de porc, vita si slanina si nu cea separata mecanic, organe si amidon modificat. Pentru fabricarea carnatilor cabanos nu se va utiliza carnea separata mecanic, organe si amidon sau amidonuri modificate.

Conservele

In cazul produselor in conserva, legislatia prevede cateva exceptii. Astfel, in cele de porc si vita in suc propriu, cantitatea de carne trebuie sa fie de minimum 60% din masa neta, iar grasimea trebuie sa fie de maximum 10% raportata la masa neta, in cazul conservei de vita in suc propriu si de maximum 20%, in cazul conservei de porc in suc propriu. La nici unul dintre cele doua sortimente nu se admite utilizarea carnii de porc sau de pasare separate mecanic si nici a proteinelor de origine vegetala.
Consumatorii trebuie sa fie atenti si in cazul pateului de ficat. Acesta trebuie sa aiba un continut minim de ficat de 15%. La fabricarea produsului nu se admite utilizarea carnii de porc sau pasare separata mecanic, a amidonului sau amidonului modificat si a proteinei de origine vegetala.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *