Au murit nuferii! Pentru prima oara, in rezervatia de la 1 Mai n-au mai aparut nuferi

Rezerva?ie din România unic? în Europa, în risc maxim de dispari?ie
a sa nu sece de tot, din 2012 lacul Ochiul Mare din Rezervatia Petea este alimentat artificial cu apa geotermala, printr-un furtun. Oscilatiile nivelului si ale temperaturii apei au dus la disparitia, poate pentru totdeauna, a nufarului termal
Ca sa nu sece de tot, din 2012 lacul Ochiul Mare din Rezervatia Petea este alimentat artificial cu apa geotermala, printr-un furtun. Oscilatiile nivelului si ale temperaturii apei au dus la disparitia, poate pentru totdeauna, a nufarului termal

Planta de origine subtropicala, unicat in Europa, ruda a lotusului din apele Nilului, nufarul termal apare pe oglinda apei din aprilie pana la sfarsitul lui octombrie. Florile de nufar isi desfac in amurg numeroasele petale alb-galbui, iar dimineata, intre orele 10-12, cand temperatura apei urca pana la 34 de grade Celsius, florile se inchid in asteptarea serii.

Cu acest mesaj, scris pe un panou de informare, este intampinat orice turist care intra in Rezervatia Naturala Paraul Petea din Baile 1 Mai pentru a vedea gingasele flori care, alaturi de apa geotermala, dau faima statiunilor de langa Oradea.

Daca insa arunci o privire imprejur, te cuprinde dezolarea. Desi trebuia sa fie la jumatatea perioadei de inflorire, lotusul nu e nicaieri: nici macar o singura frunza n-a rasarit anul acesta, iar lacul arata ca orice baltoaca!

Specialistii spun ca, daca avem noroc, nuferii vor rasari peste o luna, cand canicula va incalzi mai puternic apa din lac. Daca nu, bihorenii din zilele noastre vor intra in istorie drept cei care au reusit sa distruga, in doar cativa ani, o specie care supravietuise pe aceste meleaguri mii de ani.

Alerta nationala

Secatuirea si racirea lacului termal din Baile 1 Mai au fost semnalate pentru prima oara la sfarsitul anului 2011. Specialistii Muzeului Tarii Crisurilor, custodele Rezervatiei Naturale Peta, au avertizat ca nivelul apei a scazut semnificativ si ca toate cele trei specii endemice ce traiesc aici – nufarul termal, melcul de apa calda si rosioara lui Racovita – risca sa dispara definitiv. Un studiu geofizic a aratat ca lacul nu mai era alimentat cu apa din izvorul subteran, ceea ce a injumatatit suprafata luciului. Implicit, si temperatura apei s-a redus pe masura, de la 30 la doar 10 grade Celsius.

De atunci, muzeografii au indicat si vinovatii: localnicii si proprietarii de pensiuni din Baile 1 Mai si din Felix care si-au facut foraje ilegale de apa geotermala. Cum nu puteau sa le verifice, au alertat institutiile competente, locale si centrale: Prefectura, Agentia Nationala de Resurse Minerale (care emite licentele de exploatare a apei geotermale), Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului, Administratia Bazinala de Apa Crisuri, Ministerul Mediului si Academia Romana. Ca solutie de avarie, tot ei au decis sa alimenteze lacul artificial, de la un complex turistic din apropiere, ca pe un pacient tinut cu perfuzii…

„Primiti cu controlul?”

Prefectul de atunci, Gavrila Ghilea, a infiintat comisii alcatuite din reprezentanti ai institutiilor locale alertate de Muzeu, inclusiv cercetatori ai Universitatii, cu sarcina de a gasi cauzele si propune solutii. Cateva luni, nivelul apei din lac a ramas constant, asa ca si comisia a intrat in „conservare”, fara sa faca mai nimic.

In august 2012, muzeografii au dat o noua alarma, deoarece izvorul isi continua secarea. Atunci, la ordinul noului prefect Claudiu Pop, comisia – in aproape aceeasi componenta – insotita de politisti si jandarmi, a controlat 161 de vile si pensiuni din Bai, pentru a identifica forajele ilegale.

Verificarile s-au facut insa heirupist, dovada ca au fost gasite doar sase foraje neautorizate. „Au fost mai degraba niste chestionare: s-a batut la usi, iar daca proprietarul a deschis, a fost intrebat daca are sau nu foraj. Normal ca toti au spus nu, daca erau in ilegalitate”, explica, sub anonimat, chiar unul din membrii comisiei.

Numarul mic al forajelor ilegale gasite a fost luat de bun, astfel ca seful biroului local al ANRM, Radu Miron, a declarat ca secarea izvorului n-au provocat-o hotii de apa, ci seceta din ultimii ani.

Premiera nedorita

In decembrie 2012, la un an de la prima „uscare” a izvorului, dezastrul s-a accentuat: din suprafata de un hectar a lacului mai ramasesera doar 10 metri patrati de apa, si acelea aproape de inghet, iar semintele nuferilor au inghetat pe fund, astfel ca muzeografii se asteptau sa nu mai vada niciodata lotusii inflorind.

Iminenta catastrofei a determinat Garda de Mediu la o reactie radicala, amendand cu 50.000 de lei Muzeul, pe motiv ca n-a ingrijit rezervatia, sanctiunea fiind contestata, iar procesul se afla inca pe rolul Judecatoriei Oradea. Surpriza a fost ca in primavara lui 2013, nuferii s-au incapatanat sa renasca, iar pe lac au reaparut frunze. In iulie, vizitatorii rezervatiei au putut vedea si florile, iar normalitatea parea revenita.

In iarna, insa, lacul a secat din nou si asa a ramas. De luni bune este alimentat continuu prin furtun. De data aceasta, se pare ca inevitabilul e ireversibil: desi este deja vara, pe lac nu exista nici macar o singura frunza de nufar, cat de mica. „Este primul an in care in aceasta perioada nufarul si niciun fel de vegetatie nu au aparut pe luciul apei”, spune biologul Radu Huza (foto). Apa in lac mai exista doar pentru ca furtunul il alimenteaza continuu, dar izvorul sublacustru a secat de tot.

La noroc

Naturalistul afirma ca in toti acesti ani Muzeul a trimis nenumarate adrese institutiilor locale de mediu, dar si ANRM, Ministerului Mediului si Academiei Romane, semnaland ca lacul seaca fara incetare. „Noi am identificat problema – secarea izvorului – si, conform contractului cu Ministerul Mediului, o sesizam organelor abilitate sa ia masuri”, explica Huza.

Cele mai recente sesizari au fost trimise chiar la finele lunii mai, cand Muzeul a propus o solutie extrema: ANRM sa renegocieze toate contractele de exploatare a apei geotermale si sa reduca debitele la toate pensiunile si hotelurile. Deocamdata, fara niciun raspuns, cum de altfel au ramas multe si pana acum. Ultimul control in teren s-a facut in primavara, cand comisarii Garzii Nationale de Mediu au verificat daca pensiunile autorizate sa exploateze apa geotermala se incadreaza in consumurile contractate, dar constatarile au fost monotone: fiecare a fost „in grafic” si nicaieri nu s-a descoperit vreun furt de apa geotermala.

Cert e ca, dupa mai bine de doi ani de la primul avertisment privind moartea lacului cu nuferi, toti cei responsabili nu fac decat sa arunce vina asupra celorlalti. „Daca avem noroc, inflorirea este doar intarziata”, spune Huza, sperand intr-o noua minune, ce ar putea face ca lotusii sa reapara luna viitoare, cand soarele va arde. Dar daca miracolul nu se va produce, lotusii termali vor ramane doar o amintire…


NUFERI „LA CONSERVĂ”
Salvare din Orient

In timp ce nufarul termal din Baile 1 Mai este pe cale de disparitie, daca nu deja definitiv disparut, muzeografii au reusit sa salveze de la acelasi deznodamant catastrofal celelalte doua specii unicat de aici: melcul termal si rosioara lui Racovita. In baza unui proiect finantat cu 13.000 dolari de printul mostenitor din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed, muzeografii colaboreaza cu specialisti romani si unguri pentru reproducerea in captivitate a celor doua specii. Astfel, specialistii pastreaza rezerve de melci si pesti specifici Bailor 1 Mai, pentru a putea repopula, la nevoie, lacul. Semintele de nuferi nu pot fi, insa, relocate la fel de usor, pentru supravietuire avand nevoie de mediul lor natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *