Avantajele reciclarii

Pungi de plastic, casolete pentru legume, sticle de bere, cutii de carton sau doze din aluminiu ajung, in cel mai scurt timp, la gunoi, pentru ca nu sunt altceva decat deseuri. Se folosesc mai multe ambalaje decat in trecut si, in Romania, cele mai multe dintre ele sunt aruncate amestecat, fara o sortare prealabila. Unele ambalaje se degradeaza in sute de ani sau nu se degradeaza deloc (plasticul sau aluminiul) iar o parte din ele, cum ar fi cartonul, desi sunt biodegradabile, emit metan in timpul descompunerii, contribuind la accentuarea efectului de sera.
Colectate separat, ambalajele pot fi reciclate, rezolvandu-se astfel, partial, o problema grava, a efectului de sera, si se poate contribui la economisirea unor resurse naturale epuizabile, cum ar fi petrolul, folosit la realizarea multor obiecte din plastic.
Pentru a contribui la un mediu sanatos, se separa ambalajele pe categorii: sticla, hartie si carton, metal (cum ar fi aluminiul), plastic. De asemenea, cantitatile mari de plastic si hartie sunt foarte cautate, astfel ca pot fi colectate de la toti vecinii din bloc si, ulterior, comercializate firmelor de profil.
Chiar daca magazinele iti ofera pungi din plastic, le poti refuza si isi poti procura pungi textile. Vei fi si in pas cu moda si vei contribui si la protejarea mediului inconjurator. Ambalajele colectate sunt duse la centrele de reciclare.
Hartia si cartonul sunt sortate pe categorii, in functie de calitatea lor: hartia alba este de calitate superioara, in vreme ce cartonul ondulat este de calitate inferioara, iar ziarele si o parte din hartia de birou sunt de calitate medie. Dupa un intreg proces de transformare, hartia de birou reciclata ajunge inapoi pe birouri. Cartile de telefon si cartonul se pot transforma in cofraje pentru oua sau in alte tipuri de carton. Materialele din sticla trebuie sortate pe culori: sticla incolora, verde si maronie. Becurile, obiectele din portelan, ceramica sau veiozele nu trebuie aruncate in acelasi tomberon in care sunt depozitate sticlele si borcanele. Produsele din plastic sunt sortate in functie de culoare si de tipul polimerului.

Avantajele reciclarii:

– Un televizor poate functiona trei ore iar un bec de 100 W poate functiona 20 de ore cu energia economisita prin reciclarea unei singure cutii din aluminiu. Aluminiul este cel mai valoros material reciclabil, de zece ori mai valoros decat otelul.
– Din 10-15 PET-uri reciclate se poate confectiona un tricou, iar din 50 de PET-uri se poate face un pulover.
Fiecare tona de plastic reciclat inseamna o economie de 1,8 tone de petrol.
– Reciclarea sticlei economiseste energie electrica si apa. Fabricarea unui produs nou din metal reciclat economiseste intre 74 si 95% din energia electrica necesara realizarii acelui produs din materii prime.
– O tona de otel reciclat reprezinta o tona de minereu de fier economisit iar metalul poate fi reciclat la infinit.
– De asemenea, o tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci, iar reciclarea unei tone de hartie reduce emisiile de carbon cu 95% si inseamna un consum de apa cu 3.000 de litri mai mic decat este necesar pentru a produce o tona de hartie.
Atunci cand putrezeste, hartia emite metan, gaz cu efect de sera, responsabil pentru incalzirea globala. Pe de alta parte, recicland hartia si cartonul, salvam si copaci si economisim si apa. (www.sort.ro) (A.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *