Bani de la Banca Mondiala pentru Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat

Bani de la Banca Mondial? pentru Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat
Bani de la Banca Mondiala pentru Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat
Bani de la Banca Mondiala pentru Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat

Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat va fi retehnologizata cu bani de la Banca Mondiala. Hidroelectrica mai asteapta doar scrisorile de garantie de la Ministerul Finantelor.

raul mare retezat 1 8ad592928b2918 Bani de la Banca Mondiala pentru Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat rau mare retezat hidroelectrica banca mondiala zhdInvestitia este absolut necesara, pentru ca durata de viata a fost depasita, dar societatea Hidroelectrica, aflata in administrare speciala, nu dispune de fondurile necesare. Asa ca se merge pe varianta unui credit contractat de la Banca Mondiala. „Am negociat cu Banca Mondiala un credit de 200 milioane de euro pe care vrem sa-l alocam retehnologizarii Centralelor Vidraru, Mariselu si Raul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalata, a caror durata de viata a fost depasita. Asteptam de la Ministerul Finantelor eliberarea scrisorilor de garantie pentru ca aceasta finantare sa fie una efectiva”, a declarat Remus Borza, Administratorul Judiciar al Hidroelectrica.

Amenajarea hidroenergetica Raul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor si hidrocentralele Retezat si Clopotiva, cu o putere instalata de 349 MW si o energie medie multianuala de 629,50 GWh. Barajul Gura Apelor este un baraj din anrocamente cu nucleu central de argila, cu inaltimea de 168 m. Acesta este amplasat la confluenta raurilor Lapusnicul Mare, Lapusnicul Mic si Raul Ses, in locul numit Gura Apelor, situat la 45 km de orasul Hateg. Lacul de acumulare Gura Apelor are o suprafata de 390 hectare si un volum total de 210 milioane mc, asigurat prin captarea debitelor Raului Mare si a debitelor cursurilor de apa captate prin intermediul aductiunii secundare si aductiunii principale Retezat. Hidrocentrala Retezat, constructie subterana realizata intre anii 1977-1986, este a doua centrala de varf de pe raurile interioare din tara. Aceasta este echipata cu doua turbine cu o putere instalata de 335 MW si o energie medie multianuala de 605 GWh. De asemenea, hidrocentrala Clopotiva, situata in aval de hidrocentrala Retezat, este echipata cu doua turbine cu o putere instalata de 14 MW.

Potrivit informatiilor oficiale, amenajarea hidroenergetica Rau Mare Retezat a inceput in anul 1974, cand, in urma Hotararii Consiliului de Ministri nr. 759, grupul hidroenergetic, format din barajul Gura Apelor, hidrocentrala subterana Retezat si hidrocentrala Clopotiva, a luat fiinta ca prima investitie pentru amenajarea potentialului hidroenergetic al Raului Mare. Ulterior, au mai fost construit si alte amenajari hidrotehnice in zona, iar la a ora actuala Sucursala Hidrocentrale Hateg are in exploatare 13 hidrocentrale si 12 microhidrocentrale cu o putere instalata totala de 513,54 MW, si o energie medie multianuala de 894,19 GWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *