Implementarea directivei europene privind eficienta energetica (n.r. masuri de reducere a consumului de energie si gaze) in tara noastra va crea o piata de circa 5 miliarde de euro, ne-au declarat mai multi specialisti din domeniu, luand in calcul si necesarul de reabilitare termica in urmatorii 6-7 ani.
Ieri, la o conferinta de profil, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a declarat: „La nivelul Uniunii Europene, sunt 700-800.000 de companii de tip ESCO specializate in servicii energetice, care au o piata de 7,5 – 8,5 miliarde de euro pe an, dar potentialul este de 25 miliarde de euro. Romania duce lipsa de astfel de companii specializate, dar cu siguranta vor aparea, odata cu implementarea directivei. Aceste companii, dar si lucrarile de eficienta energetica vor crea mii de locuri de munca in urmatorii ani daca gasim mecanisme practice si realiste de finantare. Eu cred si sper ca eficienta energetica se va transforma intr-o tema nationala, un program prin care economia Romaniei are sansa sa se relanseze in urmatorii ani”.
Domnia sa sustine ca tara noastra are o intensitate energetica de trei ori peste media UE, iar cladirile rezidentiale pot economisi 40% din energia consumata pentru incalzire-racire daca sunt izolate corect si trec si printr-un program de eficientizare energetica. Parlamentarul a explicat: „Simpla izolare aduce proprietarilor e economie de bani. Dar pentru ca eficientizarea sa fie completa trebuie modernizat sistemul de incalzire centralizata, precum si instalatiile din interiorul blocurilor. Acest potential de economisire reprezinta o resursa importanta de energie, care poate aduce, in viitor o dependenta mult mai redusa de importuri”.
Iulian Iancu a anuntat ca legea prin care se preiau, in legislatia nationala, prevederile directivei va intra, in aceasta saptamana, la votul final din comisia de specialitate din Camera Deputatilor, dupa care va fi supusa aprobarii Plenului. Adoptarea directivei in legislatia nationala trebuie sa aiba loc in aceasta saptamana, ca sa nu riscam un infrigement, a mai spus domnul Iancu. „Am primit deja unul pentru ca nu am avut gata planul national de actiune la 30 aprilie. UE a trimis deja scrisorile catre multele state europene care nu si-au indeplinit acest angajament”, a mai spus sursa citata.
Presedintele Comisiei de Industrii a mentionat ca legea de adoptare a directivei nu va indica o singura posibilitate de finantare, ci va da posibilitatea functionarii mai multor scheme, adaptate la profilul consumatorilor: „Populatia are un necesar si o anumita putere de sustinere a lucrarilor de reabilitare, iar industria are alte nevoi si alte capacitati. Cred ca cea mai buna solutie este ca legea sa ofere cadrul necesar existentei schemelor de finantare personalizate. Acestea trebuie puse la punct de o Autoritate privind Eficienta Energetica, ce urmeaza sa fie infiintata, si trebuie sa fie practice si cu adevarat atractive pentru beneficiari”.
* Ambasadorul Poloniei: „Gazele au devenit instrument de presiune si santaj din partea Rusiei”
Eficienta energetica, intr-o tara ca Romania cu un potential atat de mare de economisire, este cruciala in asigurarea securitatii energetice, in contextul in care gazele naturale au devenit un instrument de presiune si santaj din partea Rusiei, a declarat ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel.
Domnia sa apreciaza ca orice masura care reduce dependenta de importurile rusesti este binevenita si ca a sosit vremea ca Uniunea Europeana sa-si schimbe prioritatile si sa puna pe primul loc securitatea energetica, sa aiba o voce comuna in domeniul energetic si sa ia masuri pentru intarirea independentei sale.
Polonia a propus un program energetic european, numit Uniunea Energetica a UE, care pune accent pe necesitatea unei voci comune in acest sector, a unei forte mai mari in negocierile cu Rusia si a implementarii unei piete comune a gazelor, care sa functioneze cu adevarat. Ambasadorul sustine ca majoritatea statelor UE, precum si Comisia Europeana, sunt de acord cu aceste propuneri ale Poloniei.
Marek Szczygiel a mentionat ca programul Poloniei include valorificarea resurselor interne a statelor membre, inclusiv a gazelor de sist, dar si construirea de noi depozite de inmagazinare a gazelor.