Bio-Europa de Est

Produsele bio castiga tot mai multi adepti in Europa de Est, unde atat producatorii, cat si consumatorii au preluat moda occidentala de a alege produse fara pesticide sau conservanti.produse bio

Un comentariu al agentiei AFP face referire la cafenelele si restaurantele bio care se deschid in Romania si Bulgaria, la pietele din Ungaria destinate doar produselor cultivate fara „sprijinul” industriei chimice si la raioanele bio din supermarketurile poloneze. „Tendinta generala indica o crestere a vanzarii produselor bio in statele din fostul bloc comunist. Numeroase magazine si lanturi de supermarketuri specializate s-au deschis recent in aceasta regiune” a declarat, pentru AFP, Amarjit Sahota, director de cercetare al biroului britanic de studiu Organic Monitor.

Explicatia – standardul de viata in crestere si, in unele cazuri, interesul tot mai mare pentru un stil de viata mai sanatos. „Dupa Revolutie, romanii erau fascinati de McDonald’s si Coca-Cola, din cauza lipsurilor suferite in perioada comunismului. Incet-incet, oamenii incep sa indrepte din nou spre produsele bio”, spune Marian Cioceanu, de la asociatia Bio Romania. Cei mai multi consumatori de astfel de produse sunt insa in Capitala, pentru ca, la nivelul intregii tari, doar 1% dintre alimentele comercializate sunt bio. La nivelul Europei de Est, cifrele sunt incurajatoare pentru „bio-producatori”: o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro in 2007.

In Polonia, un magazin on-line de produse ecologice se mandreste cu o crestere a clientilor de 200-300% in untimul an. „In sectorul nostru de activitate, criza nu s-a simtit, chiar daca pretul mai ridicat al produselor noastre nu este pe masura posibilitatilor tuturor polonezilor”, a declarat, pentru AFP, proprietara afacerii. In Ungaria, asociatia Biokultura da o mana de ajutor la infiintarea pietelor bio: le inventariaza pe site-ul sau si le furnizeaza consumatorilor inclusiv preturile legumelor si fructelor. Bio-Romania, duce, la randul sau, o campanie pentru ca statul roman sa aprovizioneze cantinele institutiilor publice cu produce „curate”.

„In Romania, unde salariul mediu este de 325 de euro, un litru de suc din mere bio costa 3,3 euro, mai scump decat un suc de mere , care costa intre 1,2 si 1,7 euro. In Polonia, fructele si legumele bio sunt mai scumpe cu 30% (fructele si legumele) sau chiar cu 300% (oua, banzeturi) iar in Bulgaria, cu 20%-30%”, scrie AFP.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *