SUA – Spitalele incep sa puna accent pe nutritie
Mai multe spitale din Statele Unite incearca sa contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, educindu-si pacientii sa se hraneasca organic, sanatos.

Mincarea de spital are o reputatie proasta oriunde in lume si, de cele mai multe ori, aceasta reputatie este pe deplin meritata. Insa americanii fac pasi importanti pentru a schimba situatia. Astfel ca tot mai multe spitale introduc in dieta bolnavilor alimente organice, sanatoase. Insa sint centre medicale care fac chiar mai mult de atit.

EDUCATIE. De exemplu, Henry Ford Health System a deschis, in februarie, un spital cu centru de sanatate in West Bloomfield. Ceea ce face acest loc special este programul culinar. „Starea de bine a organismului incepe cu mincarea. In trecut, mincarea era medicament. Vrem sa readucem in actualitate aceasta idee si, prin mincare sanatoasa, organica, sa-i ajutam pe pacienti sa se vindece si sa se recupereze mai repede”, a declarat Gerard van Grinsven, presedinte director executiv al spitalului, citat de presa de peste Ocean. Pacientilor li se ofera mincare organica preparata de cei mai buni bucatari din zona, din ingrediente provenite de la ferme organice certificate. Insa, pe linga alimentatia sanatoasa, pacientii primesc atit lectii de nutritie sanatoasa, organica, cit si de gatit. Nu este lasat de-o parte nici sportul. Reprezentantii spitalului spera ca astfel oamenii vor fi stimulati sa se alimenteze sanatos si acasa. „Avem o epidemie de obezitate, diabet, presiune a singelui marita, afectiuni care sint determinate foarte mult de dieta si de stilul de viata. Poate putem sa schimbam starea de sanatate a comunitatii daca spitalele isi asuma rolul de model si ofera mincare buna si locuri in care sa se poata face sport”, a declarat Rick Wade, purtatorul de cuvint al Asociatiei Spitalelor din America.

Alternativa sanatoasa
Initiativa spitalului din West Bloomfield nu este una singulara. Multe spitale din SUA au introdus alimentele organice in meniul bolnavilor. De exemplu, St. Luke”s Hospital System din Boise, Idaho, si-a montat automate cu gustari sanatoase. Peste 25% din acest tip de masinarii existente in spital sint dedicate produselor sanatoase. Programul se numeste „Alegerea sanatoasa” si are ca tinta imbunatatirea starii de sanatate a comunitatii in care se afla spitalul, facind mincarea organica accesibila angajatilor, pacientilor si vizitatorilor. „Avind in vedere actuala ingrijorare generala ca mincarea este modificata genetic si cu hormoni, antibiotice si pesticide sintetice, consumatorii sint mai linistiti sa stie ca produsele certificate organic nu au astfel de substante daunatoare”, a declarat Stacy Beeson.

Source: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here