Casele ecologice si naturale, usor de facut si de intretinut. Scad facturile cu 75%!

Casele ecologice ?i naturale, u?or de f?cut ?i de între?inut. Scad facturile cu 75%!
Casele ecologice si naturale, usor de facut si de intretinut. Scad facturile cu 75%!
Casele ecologice si naturale, usor de facut si de intretinut. Scad facturile cu 75%!

Daca veti opta pentru o locuinta din lut, lemn sau baloti de paie, veti avea surpriza sa constatati ca poate fi la fel de moderna ca si una din caramida, insa avantajul e ca va costa mai putin sa o faceti, sa o intretineti si e mult mai sanatoasa. Toate aceste informatii i-au fascinat pe participantii la conferinta despre constructii ecologice de la Biblioteca Judeteana “George Cosbuc”.

Persoane din Cluj, Targu Mures, Galati si Bucuresti s-au alaturat bistritenilor si au participat, duminica, la conferinta cu tema ”Vino sa inveti cum sa construiesti ecologic si natural!”, sustinuta la Biblioteca Judeteana “George Cosbuc” de constructorul Nemeth Janos, reprezentantii Naturalpaint – singurii furnizori de materiale de constructii ecologice profesionale din Romania si de Anita Lengyel – initiatoarea proiectului Satul de lut din Pomi, judetul Satu Mare.

Vorbitorii s-au referit la faptul ca moda locuintelor ecologice din paie si lut a devenit tot mai populara in SUA si Europa Occidentala. Lutul este un material foarte raspandit, nu este costisitor, e ecologic si sanatos. Pe langa aceasta, el poate fi modelat de oricine nefiind nevoie de cunostinte deosebite pentru a face o casa. Pe langa lut exista si alte tehnologii: baloti de paie, saci cu pamant sau vase de sticla. Lutul, totusi, ramane cel mai sigur material de constructie.

Nemeth Janos, constructor si tencuitor profesionist cu peste 15 ani de experienta si pionier in domeniul constructiilor naturale, sanatoase si prietenoase cu mediul, e fondatorul ”Natural HomeforYou”, proiect de informare cu privire la constructiile ecologice si naturale precum: case din baloti de paie, case din cob, interioare sanatoase si naturale, finisaje si tencuieli cu argila si tehnica Tadelakt, cu peste 70.000 de sustinatori. El a fost implicat in constructia si tencuirea a variate proiecte in Romania, Germania si Franta fiind educat direct de catre Kreidezeit si Gutex, producatorii materialelor de constructii naturale: izolatii din canepa, lana, finisaje naturale pentru lemn, vopsele si pigmenti pe baza de argila si var, tencuieli din argila si Tadelakt.

“Mie mi-a placut atat de mult sa fac aceste constructii ecologice incat asta mi-a schimbat viata. (…) Pentru noi nu e un mod nou de a construi, nu e un nou trend cum spune media, noi facem ceea ce trebuie. Mi-a placut atat de mult incat mi-am propus ca aceasta sa fie linia pe care sa-mi urmez viata. Noi credem ca o casa ecologica inseamna sa-ti alegi terenul potrivit, conteaza cat de mult intervii ca sa o construiesti fiindca o poti face fara sa muti un deal, ci sa te folosesti de forma lui, e important proiectul casei ca sa beneficiezi de resurse naturale – soare, vant, apa, conteaza la fel de mult materialele pe care le folosesti pentru ca o casa ecologica presupune sa-ti lase peretii sa respire, sa nu ai igrasie. La fel de important este modul in care e construita o casa, dar cele mai importante sunt materialele. O casa poate fi din lut, din paie, dar si si din caramida de lut. Tot ce conteaza e sa construim casa ca sa nu obstructionam respiratia peretilor si sa fie eficienta din punct de vedere termic. Degeaba faci o casa din caramida sau pamant daca in casa ti-e frig sau trebuie sa folosesti multa energie, lemn sau gaz ca sa o incalzesti”, a spus el.

Intrebat cu cat scade factura de intretinere la o casa ecologica, el a spus ca si cu 75%. “Pentru Romania, casele din baloti de paie mi se par cele mai bune. Sunt ieftine si foarte eficiente termic. Plus ca, din baloti de paie, iti poti face o casa care sa arate ca oricare alta din alt material. Poti sa ai casa din baloti de paie cu unul sau doua nivele. Ai nevoie de o structura lemn. O casa ecologica trebuie sa ti-o faci singur. E pacat sa platesti o gramada de bani unei echipe de constructori cata vreme o poti face singur, cu prietenii si familia. In afara de fundatie si acoperis, restul e joaca de copil. Se gasesc informatii pe internet, in carti, oricine le poate afla. Eficienta energetica a unei case ecologice e mare. Scade factura cu 75% indiferent cu ce o incalzesti daca o izolezi termic cu lana, canepa, lemn sub forma de rumegus, paie, pamant. Langa Bucuresti, o doamna si-a facut o casa ecologica si a consumat intr-o iarna 10% din lemnele pe care le consuma consatenii ei in alte case. Costurile de edificare a unei case ecologice naturale pot varia de la 100 de euro pe metru patrat pana la 350 de euro/mp. O cunostinta a mea din Miercurea Ciuc si-a facut o casa de 110 mp si a cheltuit pentru asta 10.000 de euro. Si-a facut casa cu familia si prietenii. Numai anul acesta au fost facute 10 proiecte pentru case ecologice si eu mai stiu de inca 10-15 pentru anul viitor. Case naturale ecologice in Romania sunt undeva la 30, dar numarul lor e in crestere. Cea mai apropiata de Bistrita e la Sangeorz-Bai, o casa din baloti de paie, avem apoi la Turda, la Miercurea Ciuc, in Buzau, Giurgiu, Calarasi. Sunt deja multe, iar numarul romanilor interesati e tot mai mare”, a spus Nemeth Janos.

Anita Lengyel, initiatoarea proiectului Satul de lut din Pomi, judetul Satu Mare, a explicat ca anul acesta a inceput constructia primei casute din cob, iar intentia sa este ca satul din localitatea Pomi sa aiba 5-6 case.

“La constructia satului, dorim sa integram persoane vulnerabile, alaturi de voluntari. Dupa ce va fi gata satul, locurile de munca sa fie oferite persoanelor din grupuri vulnerabile, iar pe urma sa promovam casutele naturale, iar cu banii obtinuti din inchirierea lor sa oferim tabere gratuite copiilor cu rezultate bune la invatatura care provin din familii sarace. Deocamdata, vrem sa se vada ceva la Pomi, apoi sa-l ducem si in alte judete fiindca urmeaza fondurile europene si putem face proiecte si sa dezvoltam ideea. Casutele din cob inseamna in primul rand sanatate, dar si lipsa stresului pentru facturi de curent, de gaz. (…) Cobul este un amestec din lut nisip, lut, paie si apa, se framanta cu picioarele si se pune pe ziduri de 60 de cm. Zidurile sunt late fiindca stocheaza foarte bine caldura. Casutele sunt foarte personalizate, iar cand le faci apare o legatura intre constructie si mesterul care o modeleaza. E o opera de arta constructia. Cand zici lut, lumea se gandeste la saracie, dar poti face finisaje intr-o casa de lut exact ca intr-o casa din caramida, din lemn. Finisajele fac diferenta, iar daca vrei sa ai o casa luxoasa le cumperi industrial, daca nu ti le prepari tu acasa cu ce ai tu pe teren. O astfel de casuta poate costa 5000 de euro si poate ajunge la 50.000 de euro. Depinde de suprafata si finisaje. Cele mai scumpe sunt fundatia si acoperisul”, a spus Anita Lengyel.

In cadrul conferintei, au fost prezentate si o serie de materiale importate de firma Naturalpaint din Germania intrucat, din pacate, Romania arunca lana, iar canepa nu prea cultiva fiindca e nevoie de multe autorizatii. A existat si o sesiune de intrebari si raspunsuri, multe persoane fiind interesate de astfel de constructii. Dezbaterea s-a incheiat dupa patru ore si jumatate, dar invitatii au promis ca vor reveni la Bistrita si cu alte ocazii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *