Furnizarea caldurii si apei calde in municipiul Suceava risca sa fie din nou intrerupta, spre finele lunii noiembrie, daca producatorul de energie termica nu va incasa partial din datoriile restante, pentru a putea face noi stocuri de biomasa.
Directorul firmei Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a precizat ca furnizarea de energie termica este pusa in pericol de un blocaj al banilor care ar trebui sa vina de la populatie, pentru ceea ce s-a consumat pana acum.
„Stocurile de biomasa pe care le avem ne sunt suficiente pentru aproximativ zece zile. Daca in acest interval de timp nu incasam ceva din datoriile restante, suficient pentru a reface stocurile de combustibil, exista riscul sa fie oprita furnizarea caldurii”, a spus reprezentantul producatorului de energie termica.
Conform acestuia, din momentul in care Bioenergy a repornit centrala, achizitionand din fonduri proprii o noua cantitate de material lemnos, suficienta pentru furnizarea de energie termica timp de aproximativ o luna de zile, bani de la populatie nu au mai ajuns la ei.
„In afara celor doua milioane de lei alocate de Guvern si a unui milion de lei primit de la bugetul local al Primariei Suceava, in contul subventiei platite de municipalitate pentru energia termica furnizata populatiei, alti bani nu au mai ajuns la Bioenergy”, a spus Vasile Ilie, care a precizat ca restantele pe care le au de incasat de la Termica, la zi, sunt de aproximativ 14 milioane de lei (140 de miliarde de lei vechi).
In luna octombrie, noua centrala termica, realizata in urma unei investitii de aproape 90 de milioane de euro, a fost oprita, mai bine de doua saptamani, tocmai din cauza lipsei de combustibil, situatie la care s-a ajuns din cauza datoriilor imense acumulate pentru energia termica furnizata iarna trecuta.
Conducerea Bioenergy spune ca are semnale clare ca in ultima luna incasarile de la populatie au fost destul de bune, doar ca banii nu au ajuns si la ei, ci s-au „poticnit” pe parcurs.
„Problema este la Termica, care nu a virat decat banii incasati de la Guvern si de la primarie”, considera directorul Bioenergy, care spera ca platile pentru facturile restante sa fie facute la timp, incat sa poata fi cumparata biomasa, fara a fi afectate procesul de productie si, indirect, populatia racordata la sistemul centralizat de termoficare, adica peste 20.000 de familii.