Old Tjikko, cel mai vechi copac din lume
Old Tjikko, cel mai vechi copac din lume
Old Tjikko, cel mai vechi copac din lume
Old Tjikko, cel mai vechi copac din lume

Cel mai vechi copac din lume, in varsta de 9550 de ani, a fost descoperit in Suedia la granita cu Norvegia

Acesta este un molid situat in provincia suedeza Dalarna, care a supravietuit tenace si traieste si astazi in ciuda dramaticelor schimbari climaterice derulate de-a lungul acestei perioade de timp impresionante. Old-Tjikko-2011-12-03Molidul a fost descoperit de profesorul Leif Kulman de al Universitatea de Geografie din Umea, intr-un grup compact de padure din Muntii Fulu, unde exista si un parc national de o frumusete deosebita.
Continuand expeditia spre Muntii Laponiei, botanistii condusi profesorul Kulman, au gasit un grup izolat de 20 de molizi, fiecare in varsta de peste 8000 de ani. Toti acesti molizi, inclusiv recordmen-ul Old Tjikko de 9550 de ani se afla intr-o stare de sanatate excelenta, nefiind afectati de paraziti, putregai sau alte boli ale lemnului caracteristice copacilor cu varste foarte inaintate.

Profesorul Leif este de parere ca secretul din spatele atingerii acestor varste rezida in faptul ca in ciuda incalzirii globale in ultimii ani, acesti copaci au reusit sa dezvolte un nou trunchi viu din mijlocul celui mort. Aceasta uluitoare capacitate de regenerare nu a fost intalnita la alte specii de conifere. Tot el afirma ca factorul climacteric a fost de partea acestor molizi, ei crescand pe partea de Est a Muntilor Scandinaviei, unde iernile sunt mai blande decat pe versantul norvegian al acestor munti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here