Catastrofa ecologica ruseasca in Marea Neagra

Ecologistii rusi, ucraineni si romani au denuntat ieri „o catastrofa ecologica” in Marea Neagra, dupa o scurgere de pacura in urma avarierii unui petrolier si naufragiul a doua cargoboturi care transportau sulf, in apropiere de coastele Crimeei, in zona stramtorii Kerci aflata in disputa intre Rusia si Ucraina.

„Petrolierul Volga-Neft, care transporta peste 4000 de tone de titei, s-a rupt in doua in timpul unei furtuni, in cursul unei escale la Port Kavkaz”, a afirmat un purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor rus, citat de Mediafax. Echipajul petrolierului a supravietuit accidentului, toti cei 13 membri fiind salvati, insa marea a fost poluata cu titei, oficialii rusi vorbind despre un „dezastru ecologic foarte grav”. La cateva ore dupa incidentul in care a fost implicat petrolierul rusesc, alte doua nave incarcate cu mii de tone de sulf s-au scufundat in apropierea portului Kavkaz si langa portul Kavkaz. De asemenea, un cargobot care avea 17 persoane la bord si transporta 5600 de tone de fier vechi s-a scufundat in apropiere de Crimeea (Ucraina). Doua persoane au fost gasite pe litoral si au fost spitalizate la Sevastopol.

„Este o catastrofa ecologica de proportii. Este nevoie de o perioada indelungata de timp pentru a elimina poluarea, iar consecintele vor fi resimtite chiar si peste un an, sau poate mai mult”, a declarat copresedintele miscarii ecologiste Ekozascita (Ecoapararea), Vladimir Sliviak, citat de agentiile ruse. Daca titeiul se va depune pe fundul marii, va fi „practic imposibil sa fie eliminat”, a adaugat Sliviak. Scurgerea de pacura „este o mare problema, insa sulful care s-a scurs reprezinta o problema si mai mare”, a precizat presedintele Crucii Verzi, Serghei Baranovski. „Exista un risc ridicat de poluare pe suprafata apei si in regiunea de coasta. La nivel global, acest lucru va avea consecinte extrem de negative. Riscurile unei catastrofe ecologice sunt foarte ridicate”, a declarat Evgheni Svart, responsabil al Fondului Mondial pentru Natura (WWF).

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *