Cate sticle din PET arunca anual romanii

Prin introducerea sistemului de rascumparare a PET-urilor la magazine, o familie ar putea incasa anual intre 400 si 500 de lei.Estimarile noastre arata ca o familie din Romania ar economisi o suma semnificativa daca ar fi recompensata pentru PET-urile returnate.sticle 1

Ultimele statistici arata ca fiecare roman consuma 95 de litri de bere pe an. Din aceasta cantitate, 49% este imbuteliata in ambalaje de plastic.

Din cei 45 de litri de apa minerala si din cei 55 de litri de bauturi racoritoare pe care-i consuma in fiecare an un locuitor al tarii, 92%, respectiv 85% constituie cantitatea vanduta in PET-uri. In concluzie, un roman consuma anual circa 135 de litri de bauturi imbuteliate in PET-uri de diferite dimensiuni.

Potrivit firmelor producatoare de PET-uri, pretul unui ambalaj de plastic de 0,5 litri se situeaza in jurul valorii de 0,3 lei, in timp ce o sticla PET de 2 litri costa aproximativ 0,4 lei.

Asta inseamna ca daca romanul care consuma anual cei 135 de litri de bauturi ambalate in PET-uri ar fi recompensat pentru returnarea fiecarui deseu de ambalaj cu cel putin 0,3 lei, ar economisi cel putin 40 de lei. Prin introducerea sistemului de rascumparare a PET-urilor la magazine cu 1 leu pe bucata, o familie de patru persoane ar putea incasa intre 4oo si 500 de lei.

Campania da rezultatesticle 2

Romanii se arata receptivi la ideea de a plati o taxa in plus la achizitionarea unui produs imbuteliat in sticla de PET, atat timp cat la returnarea deseurilor de ambalaje esti recompensat cu o suma de bani.

Cel putin cititorii nostri au primit surprinzator de bine campania lansata de cotidianul „Adevarul”. Aceasta isi propune nu doar sa identifice cele mai bune solutii pe care Romania le poate aplica pentru a scapa de PET-urile care o acopera, ci sa si ajute la stimularea autoritatilor si a organizatiilor de mediu pentru o implementare cat mai rapida a acestor solutii.

Parerea cititorilorsticle 3

Unii cititori ne-au impartasit din experientele lor in alte state, referitor la colectarea PET-urilor. „In Suedia exista in toate magazinele alimentare aparate care compacteaza PET-uri si in functie de numarul de deseuri introdus primesti un bon cu care poti cumpara produse sau sa poti primi bani in mana.

In pretul produsului cumparat in sticla de PET este inclus si pretul PET-ului. Nimanui nu-i convine sa cumpere un produs ambalat in PET, la un pret mai mare, fara sa-l duca la reciclat si sa-si primeasca banii platiti in plus la cumparare”, spune unul dintre cititorii nostri, care se semneaza M. Jurca.

Alt cititor povesteste despre modelul german. „Anul trecut, in parcarea unui magazin din Germania, imi aranjam cumparaturile in portbagaj, chiar in dreptul dispozitivului unde se colectau PET-uri. Un tip la 40 ani, imbracat foarte elegant scoate din portbagaj un sac de rafie plin cu PET-uri, le introduce unul cate unul in aparat, care le-a si tocat in aceeasi clipa.

Termina de tocat, impatureste sacul, il baga in portbagaj si se duce in magazin sa-si faca cumparaturile ! Cand se va intampla asta si in Romania?!, spune cititorul, sub semnatura John Doe.

Deseurile de ambalaje la sate

O mare problema vizeaza cursurile de apa, „sufocate” de PET-uri si alte deseuri de ambalaje. „Multe sate nu au inca sistem de gestionare a deseurilor, ca sa nu mai vorbim de colectare selectiva. Se intampla fie sa aiba un contract pe hartie cu o societate de salubritate, dar nu stim cum este implementat, fie sa nu aiba nici macar acest contract.

Si atunci se ajunge ca, de asemenea, sa creeze probleme pentru ca gunoiul se arunca pe camp, undeva la marginea satului. Si vine apa si spala ce e acolo, ia PET-urile si le duce pe firul apei. Si apoi malurile apelor sunt pline de PET-uri pentru ca astea plutesc”, ne-a marturisit presedintele Eco-Rom Ambalaje, Mugurel Radulescu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *