CE cheam? România în judecat? din cauza iazului de decantare de la Bo?neag
CE cheama Romania in judecata din cauza iazului de decantare de la Bosneag
CE cheama Romania in judecata din cauza iazului de decantare de la Bosneag

Comisia Europeana a anuntat ieri ca va introduce o actiune in justitie impotriva Romaniei pentru nerespectarea le­gislatiei UE pri­vind deseurile miniere (si anume, deseu­rile provenite din extractia, trata­rea si stocarea resurselor minerale, precum si din exploatarea carierelor), referindu-se in special la iazul Bosneag, un iaz de decantare de 102 ha in care au fost deversate deseuri provenite din exploatarea minelor de cupru si zinc din Moldova Noua, si care este, in prezent, aproape com­plet abandonat. „Iazul este o sursa majora de poluare, raspandind pulberi toxice care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea umana si pentru mediu. Romania a fost de acord sa ia masuri pentru a solutiona problema, insa progresele au fost insuficiente.

Avand in vedere gravitatea riscului in acest caz si la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik, Comisia introduce o actiune im­potriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, in scopul de a se asigura ca sunt luate masuri corective mai rapid”, a anuntat CE.
Comisia a avertizat Romania, in octombrie 2012, ca nu si-a indeplinit obligatiile, scrisoare de punere in intarziere urmata de un aviz motivat in februarie 2014.

In raspunsul sau, Romania a acceptat faptul ca iazul Bosneag ramane sursa de poluare in timpul perioadelor cu vant puternic si a recunoscut necesitatea unor masuri corective. „Desi s-au propus unele masuri, inclusiv, de exemplu, un sistem de irigare, nu s-au luat inca masuri concrete”, arata CE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here