Cel mai mic mamut identificat vreodata a trait pe insula Creta in urma cu cateva sute de mii de ani

Cel mai mic mamut identificat vreodata a trait pe insula Creta in urma cu cateva sute de mii de ani

Cel mai mic mamut identificat vreodata a trait pe insula Creta in urma cu cateva sute de mii de ani. Exemple de elefanti preistorici (Paleoloxodon) pitici sunt deja cunoscute pe insulele din Marea Mediterana, precum Sicilia si Malta.

Manutul avea o inaltime de doar 1,13 metri si o greutate de aproximativ 310 kilograme, se afirma intr-un studiu publicat miercuri.

„Daca ar trebui sa il reconstruiti, v-as recomanda sa procedati ca pentru un pui de elefant, dar mai robust, cu membre mai groase, iar la varsta adulta ar avea colti mari si curbati”, a explicat Victoria Herridge, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, autoarea studiului.

„Imaginea cea mai apropiata de realitate ar fi cea a unui pui de elefant asiatic, dar cu colti”, a adaugat Herridge, considerand ca acest animal, disparut de mult timp, „era probabil destul de dragut”.

Nanismul insular este un fenomen binecunoscut de biologi. Pentru a rezista presiunilor exercitate de un mediu restrans, resurse limitate si pradatori numerosi, speciile de mamifere mari obligate sa traiasca pe insule au tendinta de a adopta pe parcursul evolutiei lor o talie redusa. In sens invers, mamiferele mici au tendinta de a-si creste dimensiunile de-a lungul timpului.

O fosila descoperita in 1907, de savantii britanici, in nordul insulei Creta a fost multa vreme atribuita familiei elefantilor.

Incercand sa puna capat unei polemici despre genealogia complicata a acestor „pigmei” din Creta, Victoria Herridge si colegii ei au efectuat o comparatie anatomica a dintilor si a oaselor acestui mastodont miniatural cu cele provenind de la elefanti si mamuti pitici deja cunoscuti.

Dupa parerea lor, exemplarul din Creta este intr-adevar un mamut, iar specialistii i-au atribuit denumirea latineasca Mammuthus creticus.

Talia lui redusa, de doar 1,13 metri, i-a determinat pe autorii studiului sa afirme ca specia din Creta este „cea mai mica specie de mamuti care au trait vreodata”.

Studiul a fost publicat in revista britanica Proceedings of the Royal Society B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *