Microregiunea Podisul Mediasului este Zona fara Organisme Modificate Genetic

Microregiunea Podisul Mediasului este Zona fara Organisme Modificate Genetic

Grupul de Actiune Locala (GAL) Microregiunea Podisul Mediasului, cu sprijinul Asociatiei Eco Ruralis si Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG) lanseaza oficial o noua Zona Fara Organisme Modificate Genetic.

In cadrul adunarii generale a GAL Microregiunea Podisul Mediasului din 25 aprilie, de la Dumbrava, judetul Mures, a fost semnata prin vot unanim declaratia publica prin care se stabileste ca Microregiunea Podisul Mediasului este Zona fara Organisme Modificate Genetic. Printre cele mai impotante motive care au dus la aceasta decizie, se numara: riscurile organismelor modificate genetic asupra mediului, sanatatii consumatorilor, impactul negativ asupra economiei locale si drepturilor fermierilor precum si lipsa unui sistem de control care sa asigure etichetarea corecta a produselor modificate genetic de pe piata romaneasca.

Grupul de Actiune Locala GAL Microregiunea Podisul Mediasului semnatar al acestei declaratii publice cuprinde ca si membri:
– 15 comune (Alma, Atel, Axente Sever, Bazna, Blajel, Brateiu, Dirlos, Dumbraveni, Hoghilag, Micasasa, Mosna, Seica Mica, Tarnava, Valea Viilor – din judetul Sibiu si Viisoara – din judetul Mures);
– 3 directori de scoli, persoane fizice, fermieri, profesori, companii locale, asociatii de cresterea animalelor, turism si dezvoltare locala.

In prezent, in Romania exista 72 autoritati locale, dintre care 68 de comune si 4 orase declarate oficial drept Zone fara Organisme Modificate Genetic. De asemenea, la nivel european exista 169 Regiuni Fara Organisme Modificate Genetic, in cadrul carora se regasesc 4713 municipalitati si alte entitati locale precum si 31 357 de fermieri si producatori de alimente care s-au declarat Zone Fara Organisme Modificate Genetic.

Declaratia Publica asumata de Microregiunea Podisul Mediasului:

1. Noi, Grupul de Actiune Locala “GAL Microregiunea Podisul Mediasului”, luam pozitie in mod oficial prin aceasta declaratie ca nu dorim sa se cultive Organisme Modificate Genetic (OMG) pe terenurile aflate raza noastra de administrare si actiune.

2. Ne angajam sa folosim in viitor toate masurile democratice, cum ar fi discutii si activitati educationale pentru a convinge fermierii si proprietarii de pamant din propria zona, sa nu cultive OMG pe pamantul lor.

3. Cerem autoritatilor competente si politicienilor relevanti la nivel judetean, regional si national sa ia masuri legale si sa aplice riguros controale si inspectii pe campuri si in piete pentru a se asigura ca nici un OMG nu este si nu va fi cultivat in intreaga Romanie.

4. Consideram ca Culturile Modificate Genetic nu pot Coexista cu Culturile Nemodificate Genetic. Prin urmare cerem politicienilor la nivel judetean, national si european sa nu reglementeze aceasta coexistenta utopica si sa se asigure ca vor proteja interesele fermierilor si consumatorilor care nu doresc OMG, luand masuri pentru a evita orice contaminare a pamantului si alimentelor cu OMG.

5. Sustinem interzicerea totala a cultivarii de organisme modificate genetic in Romania, fiind solutia pentru a putea avea o agricultura durabila pentru noi si pentru generatiile viitoare.

„Microregiunea Podisul Mediasului este ideala pentru dezvoltarea micilor fermieri si productia de alimente sanatoase, prietenoase cu mediul. Eu si familia mea producem hrana ecologica pentru consumatori din judetul nostru, practic traim din agricultura. Organismele Modificate Genetic ne interzic dreptul de a reutiliza semintele de cultura, prin patentele exercitate de companiile producatoare si prin fenomenul de contaminare a culturilor, care nu poate fi controlat. Refuz sa pun in pericol sanatatea familei mele si a consumatorilor nostri si mai ales a mediului. Si generatiile viitoare au dreptul de a practica agricultura si pentru asta trebuie sa le lasam mostenire un mediu curat si o biodiversitate cat mai bogata. Astfel singura solutie este interzicerea organismelor modificate genetic.”, declara Willy Schuster, taran, membru fondator si vicepresedinte al GAL Microregiunea Podisul Mediasului.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati:
Bogdan Buta
Director Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic
Tel/Fax: +40 264 599 204
Mobil: +40 753 542 345
E-mail: bogdan@infomg.ro
Web: www.infomg.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,556FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente