Productivitate crescuta intr-un mediu "green"
Productivitate crescuta intr-un mediu "green"

Intr-un moment in care la nivel global discutiile despre protectia mediului continua sa nasca dezbateri, in domeniul constructiilor se fac pasi repezi pentru crearea unor cladiri cat mai prietenoase cu mediul. Romania incearca sa ajunga din urma statele occidentale care au implementat de ani buni sisteme pentru eficientizarea si reducerea consumului de energie. (Articol webPR)

Arhitectii merg din ce in ce mai mult pe directia proiectarii unor cladiri care sa obtina un certificat LEED, document care arata cat de verde este o cladire. Leadership in Energy in Environmental Design stabileste un standard pentru imbunatatirea consumului de energie si reducerea emisiilor de CO2, precum si pentru inovatie si design.

In functie de aceste directii stabilite de expertii LEED unele constructii ajung sa se ridice la cele mai inalte standarde in privinta eficientei energetice. Si Bucurestiul are cateva imobile noi care indeplinesc standardele cerute de LEED. Recent s-a finalizat constructia ultimului etaj la cea mai inalta cladirie din Romania Clasa A. Sky Tower are un atestat LEED Silver. Cladirea dispune de un sistem care asigura eficientizarea consumului de energie si o activare automata a luminii pe coridoare si holuri. Structura externa a turnului e formata din ferestre cu sticla speciala ce reduce impactul razelor solare, in timp ce transpune la maximum lumina in interior, astfel toate birourile au lumina naturala. Studile arata ca in astfel de medii deschise cu lumina naturala creste si productivitatea angatilor. Incalzirea si racirea cladirii se pot face in acelasi timp. Sky Tower are un sistem de climatizare pentru toate incaperile cu o viteza redusa a circulatiei aerului. Se estimeaza ca numai acest lucru poate duce la castiguri de
productivitate de 10% pana la 15%. Totodata, se reduce poluarea aerului cu impuritati si astfel se micsoreaza riscul de imbolnavire al angajatilor.

Sky Tower face parte din proiectul situat pe Bulevardul Barbu Vacarescu din Capitala, alaturi de alte doua cladiri Floreasca Office Building si Promenada Shopping Center.

Imobilele cu certificate de cladiri verzi sunt avantajoase si pentru ca reduc considerabil costurile de intretinere. In Europa Centrala si de Est exista in prezent 670.000 mp de cladiri de birouri care au certificate verzi. 35% din aceasta suprafata este in Praga, dar Bucurestiul intra si el in top 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here