Colectarea separata a deseurilor: un vis ce prinde contur real in Replublica Moldova

Colectarea separata a deseurilor: un vis ce prinde contur real in Replublica Moldova

In prezent, deseurile reprezinta, intr-un oarecare fel, modul de viata modern, caracterizat prin consum excesiv, volume imense de materii prime si energie, din care rezulta un volum foarte mare de deseuri, considerate a fi produse inutilizabile. Azi in tarile dezvoltate se acumuleaza in jurul a 800 – 1 000 kg de deseuri pe cap de locuitor anual (in Moldova – 200, sau in Chisinau – 430 kg).

Gestionarea deseurilor este una din problemele complexe care poate fi rezolvata in Republica Moldova, asa cum au facut-o si o fac tarile dezvoltate. Acutizarea problematicii deseurilor, in special a deseurilor menajere solide, este generata de modul de depozitare a acestora pe sol, ceea ce reprezinta o sursa importanta de poluare a solului si apelor subterane. Solutia cea mai potrivita este reducerea si refolosirea deseurilor – o metoda viabila inclusiv din punct de vedere economic. Desi principiul colectarii separate a deseurilor este foarte bine cunoscut si aplicat de foarte multi ani in tarile dezvoltate, Republica Moldova intarzie sa avanseze mai rapid in domeniu.

Astfel, pentru a promova beneficiile colectarii separate a fost elaborat proiectul ”Cresterea Nivelului de Constientizare Publica privind Managementul Deseurilor Municipale Solide in Nord-Vestul Regiunii Marii Negre”, care a fost acceptat spre finantare in cadrul Programului Operational Comun „Marea Neagra 2007-2013”. La sfarsitul lunii martie 2012, la Galati, Romania, a avut loc prima sedinta de lucru a echipei de implementare a proiectului, liderul si coordonatorul principal al caruia este Centrul Regional de Mediu Moldova (REC Moldova), in frunte cu directorul acestuia, Victor Cotruta.

In luna mai a avut loc si prima sedinta a comitetului de coordonare a proiectului la Chisinau, care a aprobat planul de activitate pentru primul an de implementare. Proiectul va fi implementat timp de 18 luni si speram sa fie un succes, deoarece intruneste tari ca Bulgaria, Moldova, Romania si Ucraina (regiunile tinta fiind Republica Moldova, Judetul Galati – Romania, Regiunea Burgas – Bulgaria, Regiunea Odessa – Ucraina) sub umbrela unei probleme careia trebuie sa-i facem fata cu totii – managementul deseurilor.

Obiectivul general al proiectului este de a realiza parteneriate regionale mai puternice si de cooperare. Astfel, proiectul isi propune sa contribuie la obiectivul sau cheie mai larg: „o dezvoltare mai puternica si mai durabila economica si sociala a regiunilor din bazinul Marii Negre“. Aceste obiective vor fi atinse prin promovarea de practici de gestionare a deseurilor solide in conformitate cu directivele Uniunii Europene si Ghidului metodologic pentru elaborarea planurilor de gestionare a deseurilor elaborat de catre Comisia Europeana.

Asteptarile sunt dupa cum urmeaza:
• Reducerea volumului deseurilor solide ce ajung la gunoistile din regiunile tinta ale proiectului;
• Imbunatatirea starii mediului in regiunile tinta ale proiectului. Aceste obiective vor fi atinse prin promovarea colectarii separate a deseurilor municipale solide si activitati educationale pentru membrii societatii.

Asteptam un impact puternic al acestui proiect asupra dezvoltarii si promovarii in Republica Moldova a colectarii separate a deseurilor municipale solide si o stare mai buna a mediului in regiunile ce intra in cadrul proiectului.

Daniela Petrusevschi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *