Consumul de energie creste poluarea globala cu dioxid de carbon

Daca guvernele nu-si vor schimba politicile energetice si cele pentru importurile de petrol si gaze, atunci emisiile de gaze vor creste incontinuu pana in 2030, iar temperaturile se vor mari cu 5-6 grade, arata raportul de energie pe 2007 dat publicitatii recent de Agentia Internationala pentru Energie.

Documentul demonstreaza ca exista tendinte de crestere a consumului de combustibili care vor pune in pericol securitatea energetica si vor accelera incalzirea globala si mai mult decat in prezent.

Expertii prognozeaza ca urmatorii 10 ani vor fi cruciali pentru toate tarile, inclusiv pentru China si India, din cauza ca infrastructura pentru energie se va extinde rapid. Raportul de la agentia internationala mai arata ca actorii cei mai importanti care contribuie la schimbarile din piata energetica sunt China si India.

„Raportul demonstreaza totusi ca noile politici pot duce la alternative energetice viabile inclusiv pentru cele doua tari”, a declarat Nobuo Tanaka, directorul executiv al Agentiei Internationale de Energie. Specialistii spun ca e nevoie de masuri dure si urgente pentru a evita implicatiile alarmante ale schimbarilor climatice ca urmare a cresterii consumului de energie in China si India.

Tarile dezvoltate au avantaje de pe urma Indiei si Chinei

Studiile arata ca indienii prefera mijloacele de transport pe trei roti

Raportul despre energie demonteaza teoria conform careia restrictionarea schimbarilor climatice in limite sigure de catre Uniunea Europeana s-ar putea sa fie imposibil de atins, cel putin la un pret convenabil. In document se arata ca tarile membre ale asociatiei au recunoscut ca totusi au avantaje mari in urma colaborarii cu China si India.

„Aceasta relatie reflecta interdependenta comunitatii energetice globale. Cu suportul tuturor guvernelor, aceasta cooperare va face drumul mai lin catre mai putine emisii de cabon”, a mai spus Nobuo Tanaka. Acesta a recomandat ca tarile dezvoltate sa ajute statele in curs de dezvoltare, astfel incat acestea sa nu mai faca aceleasi greseli pe care le-au facut natiunile industrializate.

In final, Agentia Internationala pentru Energie(IEA) cere „un raspuns global” pentru gasirea solutiilor pentru cererea de energie, solutii care sa faca economia asiatica mai sustenabila.

58% din emisiile de gaze vin din China

Pana acum, cresterea economica, menita sa combata saracia in China si India, a fost cea mai blamata pentru emisiile de dioxid de carbon. Statisticile arata ca numai China este responsabila pentru 58% din cresterea globala a emisiilor intre 2000-2006. Contributia sa la emisiile globale va creste la mai mult de un sfert pana in 2030, fata de o cincime in prezent, dar va fi mai mica cu 50% fata de cea a Statelor Unite pe cap de locuitor.

Recomandare IEA: India si China sa colaboreze

Reprezentantii IEA spun ca o cerere globala crescuta pentru energie are consecinte cel putin alarmante pentru China, India, pentru tarile industrializate si pentru cele neindustrializate. „Pana acum mai mult s-a vorbit decat s-a actionat in cele mai multe dintre tari”, sustin cei de la IEA. China si India trebuie sa-si uneasca eforturile pentru a reduce emisiile de de gaze, in conditiile in care economiile lor sunt in continua crestere.

Aceasta dezvoltare rapida poate avea efecte devastatoare asupra resurselor energetice ale lumii, se arata in raportul publicat de Agentia Internationla de Energie. Reprezentantii IEA au aratat ca cele doua tari au inceput sa importe foarte mult petrol neprelucrat, import care va creste de patru ori pana in 2030. „Modul cum China si India va accepta sa raspunda amenintarii securitatii energetice va afecta toate celelalte tari”, se arata in raport.

Energiile regenerabile reprezinta 17%

Raspunsurile la cererea de energie si la emisiile de dioxid de carbon sunt eficienta energetica si energiile regenerabile.

Agentia Internationala de Energie, care e consultantul energetic al 26 de natiuni industrializate, avertizeaza ca emisiile globale de dioxid de carbon vor crese cu 57% pana in 2030 daca se urmeaza trendul curent. Desi guvernele au luat masuri de protectie a mediului, energia regenerabila va reprezenta doar 17% din necesarul de energie pana in 2030, mult mai putin decat va insuma carbonul.

Pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon si pentru a pastra schimbarile climatice in limitele de siguranta definite de Uniunea Europeana este nevoie de actiuni politice „fara precedent”, iar costurile associate vor fi foarte ridicate, sustin reprezentantii IEA.

India va depasi Rusia in 2015

Un raport Reuters de la inceputul anului confirma datele gasite de reprezentantii Agentiei Internationale de Energie. Astfel, studiul comandat de Reuters arata ca statul chinez are toate sansele sa depaseasca Statele Unite ale Americii, cel mai mare poluator al lumii in 2007. De asemenea, raportul mai preconizeaza ca India va depasi Rusia si va ocupa locul 3 in topul poluatorilor mondiali pana in 2015.

Intalnirea de la Bali

World Energy Outlook, raportul Agentiei Interna-tiona-le a Energiei, a fost publicat cu mai putin de o luna inaintea conferintei de la Bali, Indonezia, din decembrie unde se vor intalni aproape 200 de tari pentru a incepe negocieri de doi ani in vederea elaborarii unui nou protocol referitor la reducerea emisiilor care sa urmeze celui de la Kyoto, care se va incheia in 2012.

India sta prost la energiile alternative

Statisticile despre statul indian arata ca noile tehnologii pentru energie alternativa nu au fost introduse mai deloc pe piata. Analiza sectorului de transport releva ca multi dintre oameni prefera vehiculele pe doua sau tei roti. Expertii considera ca sunt posibile reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon, mai ales ca intreaga infrastructura e in prezent in faza de constructie.

China vrea sa-si reduca emisiile de carbon

China a anuntat la inceputul acestei saptamani ca ar fi de acord sa-si reduca emisiile de carbon daca va cadea de acord cu Statele Unite si cu restul tarilor dezvoltate.

Decanul de la Facultatea de Stiintele Mediului de la Universitatea din Beijing, C.S. Kiang, a declarat ca oamenii din China s-ar simti tare neconfortabil daca ar stabili de unii singuri tinta pentru reducerea dioxidului de carbon. „Dar se vor alatura celorlalte tari atunci cand vor incheia un nou protocol la Kyoto, in 2012”, a declarat Kiang .

Hidrocentralele produc 25% din energia necesara

China incearca sa reduca poluarea construind hidrocentrale in locul termocentralelor pe carbuni

China a incurajat constructiile de hidrocentrale, ce reprezinta in prezent aproximativ un sfert din capacitatea energetica a tarii. Acestea sunt o alternativa curata la centralele termice.

Guvernul vrea, astfel, sa combata saracia si sa impulsioneze astfel dezvoltarea economica in sud-vest, o zona nedezvoltata si bogata in resurse de apa.

Fluviul Yangtze a fost „pus la treaba” prima oara in 1997, pentru constructia hidrocentralei Celor Trei Defilee, cea mai mare din lume, cu o putere de 18 gigawati. Proiectul Xiluodu va avea o capacitate de 12,6 GW. De asemenea, o alta hidrocentrala, Xiangjiaba, este in constructie pe fluviul Jinsha. Aceasta va avea o putere de 6GW si va fi gata in 2015.

Saptamana trecuta, autoritatile chineze au blocat cursul celui mai lung fluviu din tara, Yangtze, pentru a construi a doua centrala hidroenergetica din lume. Noua constructie va fi gata in 2015 si reprezinta o investitie de 6,74 miliarde de dolari.

Centrala va fi amplasata in partea superioara a fluviului, cunoscut si ca fluviul Chang Jiang. Va fi a doua constructie hidro-ener-getica dupa barajul Celor Trei Defilee.

Cursul fluviului a fost modificat prin depozitarea de pietre in zona barajului, intr-o stramtoare de la frontiera provinciilor sud-vestice Yunnan si Sichuan. Specialistii chinezi au anuntat ca blocarea barajului e ultima parte a pregatirilor, iar pro-iec-tul intra in faza de cons-tructie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *