Summitul tarilor care pot disparea sub ape

Statele mici care se afla pe teritoriul insulelor din largul oceanelor vor fi sterse de pe fata Pamantului daca nu va fi stopat fenomenul incalzirii globale. Nivelul apelor oceanului planetar este in crestere, iar insulele de mica altitudine risca sa fie inghitite.

Delegati din 26 de state, printre care se numara Tuvalu, Micronesia, Palau si Kiribati, s-au intalnit pentru doua zile si au stat de vorba, sperand ca impreuna vor reusi sa sensibilizeze marile puteri ale globului in incercarea de a stopa incalzirea globala.

Ministrul mediului din insula Fiji, Bernadette Rounds Ganilau, a declarat intr-un cadru oficial ca granitele statului sau sunt serios amenintate de cresterea nivelului marii, ce este din ce in ce mai vizibila. Deja hectare intregi de culturi se afla sub valuri, iar cladirile risca sa fie inundate.

„Timpul nu ne iarta, iar cetatenii nostri au dreptul la viata si au nevoie sa-si cultive pamanturile pentru a supravietui. Noi nu ne numaram printre marii poluatori ai lumii, dar suntem nevoiti sa suportam consecintele”, a mai spus Ganilau.

La Bali isi vor spune pasul

Statele mici care risca sa se piarda sub valurile marii vor participa si la marele summit din luna decembrie, din Bali, unde vor veni toti lideri lumii. Ele si-au propus sa supuna atentiei acestora drama prin care trec din cauza efectului gazelor de sera, in speranta ca acest fenomen va fi stopat.

Ministrii din peste o suta de tari sunt asteptati la Bali, iar scopul declarat al acestei intalniri este negocierea unui nou tratat ecologic, care sa-l prelungeasca pe cel de la Kyoto, ce expira in anul 2012. „Speram ca liderii care vor veni in decembrie sa ne ia in serios problemele”, a subliniat unul dintre reprezentantii Misiunii Permanente din Insulele Comore, in cadrul Natiunilor Unite.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *