Reabilitarea termica a blocurilor din Cluj mai intarzie

Volumele arhitectonice impresionante care au aparut in ultimii ani confera urbei de pe Somes prospetime si, cel mai adesea, bun-gust. Personalitatea Clujului ramane insa marcata de imaginea unui vast patrimoniu de blocuri construite pana la sfarsitul anilor `80. Realizate „la norma”, asemenea cladiri prezinta deficiente ce implica acum ample cheltuieli de reabilitare.

Lipsa unei termoizolari adecvate a blocurilor muncitoresti a fost suportata cu stoicism de locatari si revine acum in actualitate, imediat ce facturile pentru caldura au inceput sa afecteze din nou bugetele de familie. Un program guvernamental de finantare pentru reabilitarea termica a blocurilor acorda proprietarilor sansa de a-si ameliora confortul.

„Ideea este bine-venita, am si optat pentru ea din primul moment, dar pana acum s-au miscat doar hartiile”, isi spune oful I.Z., administrator la un bloc din cartierul Grigorescu. Situatia din evidentele primariei o aflam de la purtatoarea de cuvant Raimonda Boian: „Suntem dezamagiti si noi ca asociatiile de proprietari nu s-au grabit sa actioneze.

Oferta e totusi avantajoasa. Reabilitarea costa 800-1000 de euro pentru apartamentul de doua camere, cu contributii in trei parti egale: de la bugetul de stat, de la bugetul primariei si de la proprietari. Acestia din urma pot achita si in rate pe parcursul a 6-8 ani. Pana acum numai pentru 87 de blocuri s-au intocmit documentatiile preliminare, lucrarile propriu-zise urmand a fi executate abia anul viitor.

Unul din actele obligatorii in viitor este certificatul de audit energetic. Din 2009, proprietarii nu vor mai putea inchiria sau vinde apartamente daca nu detin un asemenea certificat. In plus, prin termoizolarea cladirilor costurile efective pentru energia termica se redc cu pana la 40%.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *