Cum pastrezi valoarea nutritiva a legumelor?

Cum pastrezi valoarea nutritiva a legumelor?

Legumele sunt alimente de origine vegetala care reprezinta o sursa importanta de factori nutritivi, in special glucide, saruri minerale si vitamine.

– Substantele proteice sunt in cantitate redusa si se gasesc mai ales in leguminoasele uscate (fasole, linte, mazare, soia) si in glutenul din cereale. Grasimile se gasesc in plante oleaginoase: seminte de floarea-soarelui, soia, germenii de porumb etc.
– Este, deci, evidenta importanta ce trebuie acordata legumelor (tuturor partilor comestibile ale acestora – frunze, radacini, tulpini, bulbi, fructe, seminte etc.) care trebuie sa constituie cel putin jumatate din alimentele ingerate zilnic.
– Intrucat sunt principalii furnizori de vitamine si substante minerale de care organismul uman are nevoie pentru a-si indeplini functiile vitale, consumul lor optim va crea un echilibru cu acela al alimentelor de origine animala, care au mai mare valoare biologica si energetica.
– Pe cat posibil, se vor consuma crude toate legumele care se preteaza la aceasta, pentru a nu diminua continutul lor in vitamine si saruri minerale prin procedeele de pregatire. Pentru legumele care trebuie pregatite la cald, se vor aplica aceleasi metode culinare ca si pentru carnuri, unele pretandu-se la mai multe operatii culinare.
– Daca vrei sa tai salata verde cu cutitul, mai gandeste-te, caci frunzele se oxideaza si isi pierd din calitati. Este mai bine sa rupi frunzele, una cate una.
– Opteaza pentru fiert sau fript decat prajit. Si mai bine, gateste la aburi in loc sa fierbi, daca este vorba de legume: in acest fel vei pastra toate vitaminele care, in cazul altor tipuri de preparare, se pierd.
– Prepararea inabusita a alimentelor inseamna ca valoarea nutritiva a acestora va scadea mult dupa gatire. Rezultate mai bune se obtin daca folosesti pentru inabusire un vas din fonta si il acoperi cu un castron metalic, in care pui apa rece.
-n Daca tai legumele in vederea fierberii, e preferabil sa le tai mai mari, ca sa reduci pierderea de vitamina C. De asemenea, legumele nu se fierb pana cand se inmoaie prea tare, chiar daca va plac mai mult asa. Cu cat sunt tinute mai mult pe foc, cu atat isi pierd calitatile nutritive si mai ales continutul de vitamine.
– Daca vrei sa pastrezi nu doar proprietatile, dar si gustul, pune legumele in apa cand aceasta fierbe. Daca le pui de la inceput, cea care capata savoare si isi insuseste o parte dintre nutrienti este zeama (din acest motiv se prepara astfel supele si ciorbele).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *