Daianu: Relansarea economica prin finantarea consumului este o naivitate

Daianu: Relansarea economica prin finantarea consumului este o naivitate

Finantistul Daniel Daianu apreciaza ca revenirea economica nu poate veni din consum, iar prioritatile Guvernului pentru anul care vine sunt un acord preventiv cu FMI, atragerea investitorilor straini si reducerea contributiilor sociale.

Intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei, Daniel Daianu declara ca este bine ca nu am ajuns in situatia de incapacitate de plata prin ruperea acordului cu FMI.

„Fapt pozitiv este ca nu am intrat intr-o vrie a apropierii de incapacitate de plata prin ruperea aranjamentului cu finantatorii externi, care ar fi condus la o crestere exploziva a serviciului datoriei publice. Daca nu am fi avut finantari de la FMI, UE si Banca Mondiala, serviciul ar fi putut ajunge la peste 3% din PIB in acest an, de la 0,8% in 2008.

Slaba absorbtie a fondurilor europene este mai mult decat ingrijoratoare. Acest domeniu reprezinta un piston cu mare tractiune cand nu putem miza pe consum si investitii private. Nu sunt rezultate notabile in combaterea evaziunii fiscale mari si nici a deturnarii si risipei banului public”, a declarat acesta.

Crestere economica in anumite conditii

Daniel Daianu mai sustine ca Romania are sanse sa aiba parte in acest an de o crestere economica.

„Daca nu vom asista la o complicare a situatiei in zona euro, care sa inghete pietele de credit din nou, asa cum s-a intamplat in iarna 2008-2009, este de admis ca economia autohtona ‘atinge fundul’ in aceasta perioada si ca ar trebui sa se vada un urcus”, explica el, adaugand insa: „Daca am reusi sa absorbim fonduri europene de peste 4% din PIB, cresterea PIB-lui ar fi vizibila in anul ce vine. Altminteri, daca va fi, cresterea va fi, probabil, foarte anemica”.

In ceea ce priveste prioritatile anului urmator, acesta a spus: „Este necesar un acord preventiv cu FMI, care sa ordoneze politica economica avand in vedere ciclul electoral si contextul international”.

Alte prioritati, in opinia sa, ar fi lupta impotriva risipei si deturnarii de fonduri publice (vezi achizitiile publice), precum si absorbtia fondurilor europene, sau un parteneriat al Eximbank si CEC cu BEI si BERD pentru a ajuta IMM-urile.

In opinia lui Daniel Daianu, revigorarea consumului nu este in Romania o solutie pentru iesirea din recesiune.

„La noi, caderea economica isi are originea nu numai in criza financiara profunda din SUA si Europa. Ea este legata si de o crestere economica fragila, care s-a bizuit pe consum (salarii in crestere rapida) si imprumuturi. (…) A gandi ca poti relua cresterea economica pe aceleasi baze este o naivitate. Cine ar finanta consumul ca scop in sine, mai ales in conditiile de acum? Statul roman nu are cum utiliza parghii intampinand mari probleme in finantarea deficitelor. Bancile nici atat. Remiterile de la cei plecati afara au scazut dramatic.

Consumul in Romania va creste din nou cand increderea in economie se va imbunatati sensibil, cand aceasta din urma va avea o dinamica pozitiva vizibila, care va permite mariri de salarii si o inclinatie spre consum in suire”, a mai explicat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *