De cate ori se poate folosi uleiul pentru gatit

Desi temperatura ideala pentru prajit este de 180 grade Celsius, uleiul pentru gatit, cel de floarea soarelui, rezista doar pana la 170 de gradeulei de gatit

„Uleiul trebuie folosit o singura data la gatit, deoarece prin refolosire produsul incepe sa emane substante toxice cancerigene”, spune biologul Livia Nena. Mai mult, proprietatile benefice ale uleiului sunt distruse de la prima folosire. Dr. Nena completeaza ca uleiurile vegetale ofera organismului beneficii, datorita continutului bogat in omega 3 si omega 6.

Care sunt cele mai indicate uleiuri pentru gatit

Uleiul de palmier rezista pana la temperaturi de 230 de grade, de aceea medici nutritionisti il recomanda ca fiind cel mai indicat ulei pentru prajeli. Mai mult, acesta este absorbit si digerat usor de catre organism, iar atunci cand este folosit corespunzator ofera si beneficii organismului, datorita continutului ridicat de vitamina A si E si este o sursa bogata de beta – caroten.

Cel mai des folosit ulei pentru gatit este cel de floarea-soarelui. Medicii spun ca acest ulei rezista pana la temperaturi de 170 de grade, dupa care incepe sa elimine substante toxice – cancerigene – in alimente. In plus, unul dintre principalele dezavantaje ale acestui produs este ca prezinta un dezechilibru intre omega 3 si 6. Uleiul de floarea soarelui contine omega 6 in exces, fapt ce dauneaza organismului, deoarece impiedica asimiliarea de Omega-3.

Uleiul de masline este ideal pentru prajit. Incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat cel de floarea-soarelui. Are punctul de ardere la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit care este de 180 grade Celsius. Mai mult, la aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut, precum untul, se descompun si devin toxice pentru organism. Un alt avantaj al acestui ulei este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii.

Care sunt cele mai sanatoase uleiuri pentru salata

Uleiul de soia este ideal ca baza pentru marinate si vinegrete, deoarece acesta suporta destul de greu caldura. Unul dintre principalele beneficii ale acestui ulei il reprezinta nivelul scazut de acizi grasi saturati, fapt ce duce la scaderea colesterolului din sange.

Uleiul de porumb este cel mai indicat pentru salate. Acesta ofera un gust aparte si este foarte sanatos. In plus, nu contine colesterol si sodiu. Uleiul de porumb contine vitaminele din gru-pa B, C, D, E, caroten, fosfatide si micro-elemente precum fier, mangan, cupru, crom si aluminiu. Acest ulei are un continut sporit de vitamina E, de doua ori mai mult decat uleiul traditional de floarea-soarelui. De asemenea, continutul bogat de acizi grasi nesaturati din acest ulei duce la marirea rezistentei organismului la bolile infectioase si favorizeaza eliminarea din organism a excesului de colesterol.

Uleiul din samburi de struguri con-sumat zilnic previne aparitia dilatatiilor venoase anormale si, mai mult, poate micsora venele varicoase. Acesta se foloseste doar in salate de cruditati.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *