Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” si Agentia 4 ACE au lansat campania nationala „Mesaje pentru Marea Neagra”. Obiectivul principal al proiectului este colectarea de fonduri in vederea dotarii Institutului „Grigore Antipa” cu echipamente necesare studierii si reproducerii speciilor amenintate, pentru ca acestea sa poata repopula in viitor apele Marii Negre.doneaza pentru Marea Neagra

In prezent, in Marea Neagra se mai exploateaza doar 5 dintre cele 26 de specii de pesti cu importanta comerciala, printre speciile amenintate numarandu-se rechinul, calutul de mare, delfinul, foca etc.

Cauzele disparitiei speciilor marine sunt multiple si tin de poluare, contructii hidrotehnice, pescuit comercial incorect, invazia unor specii de pesti straine, schimbari climatice. Acestea pot fi combatute prin studierea speciilor aflate pe cale de disparitie, reproducerea lor controlata, crearea de habitate care sa le ofere conditii optime de supravietuire si prin repopularea, in final, a Marii Negre.

„Marea Neagra nu inseamna numai litoral si vacanta de vara; Marea Neagra este a noastra indiferent de anotimp. Este un organism urias care, la randul sau, sustine viata a mii de alte organisme. Prin aceasta campanie ne dorim ca tot mai multi oameni sa constientizeze importanta sa naturala si comerciala si sa se alature demersului nostru de a salva Marea Neagra, care in ultimul timp se confrunta cu probleme grave, precum depopularea masiva, poluarea cu substante chimice sau pescuitul ilegal”, a declarat Elena Olteanu, General Manager 4 ACE.

Fondurile stranse vor fi directionate si catre programul de recreare a doua habitate marine cu rol esential in dezvoltarea timpurie a unor tipuri de pesti, si care adapostesc o mare diversitate de specii, unele dintre acestea pe cale de disparitie.

„Am fost surprinsi cand cei de la 4 ACE ne-au sunat sa ne propuna acest proiect, pentru ca nu ne asteptam ca cineva sa-si doreasca sa lucreze dezinteresat pentru o miza atat de mare. Speram sa strangem fondurile necesare pentru dotarea unui laborator specializat care sa ne permita studierea speciilor amenintate in afara habitatelor lor naturale, pentru a contribui si mai mult la refacerea si protejarea Marii Negre”, a completat dr. ing. Simion Nicolaev, director general al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta.

Campania va fi promovata pe toate mediile – print, online si radio-TV – prin parteneriatele incheiate cu trustul Realitatea-Catavencu, Agora Media si eOk.ro.

Campania beneficiaza de sprijinul unor parteneri importanti precum Greenpeace, Green Report, Agora Media, eOk.ro.

Cei care doresc sa afle mai multe informatii despre campanie si care vor sa doneze, cat se poate, o pot face pe site-l oficial www.mesajepentrumare.ro.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here