Eco-Topul Rusinii – Tarile cu cel mai devastator impact asupra mediului


Realizat de cercetatorii australieni in colaborare cu Universitatile Princeton si Singapore, acest studiu este cel mai complet desfasurat pana in prezent, si a evaluat starea mediului in functie de sapte parametri:
* nivelul defrisarilor,
* nivelul de conversie a habitaturilor naturale in zone rezidentiale, agricole sau industriale, volumul capturilor de peste,
* nivelul de utilizare a fertilizantilor chimici,
* nivelul poluarii apelor,
* emisiile de CO2,
* numarul de specii animale pe cale de disparitie.
Toate aceste date au fost apoi corelate cu trei variabile socio-economice: populatia, produsul intern brut si calitatea guvernarii, aceasta din urma fiind calculata in baza parametrilor din „Worldwide Governance Indicators Project”, adoptat de Banca Mondiala pentru evaluarea gradului de stabilitate politica a natiunilor.
Concluzia? Tarile cele mai bogate au si cel mai devastator impact asupra mediului inconjurator. Exista o teorie potrivit careia cresterea bunastarii unei natiuni corespunde unei cresteri a constientizarii problemelor ecologice, dar potrivit declaratiilor facute de responsabilii studiului, nu s-a gasit nicio dovada care sa sustina aceasta teza.
Iata asadar care sunt cele 10 tari cele mai vinovate de degradarea ambientala a planetei:

10. Peru
La prima vedere verde si inofensiva, Peru este a zecea natiune cel mai putin eco-compatibila din lume. Si-a castigat aceasta pozitie deloc de invidiat in top din cauza pescuitului care nu respecta reglementarile internationale in vigoare privind conservarea si exploatarea resurselor acvatice vii si comertului ilegal de specii animale protejate. Printre acestea se numara sinsila cu coada scurta si alte 10 specii aflate foarte aproape de extinctie, pe langa 127 specii incadrate in categoria celor cu grad mare de risc.

9. Australia
In vasta Australie, doar un procent de 11,5% din teritoriu este supus vreunei forme de protectie ambientala. Acest lucru inseamna ca restul reprezinta un teritoriu aflat la discretia speculatorilor imobiliari si a marilor intreprinzatori agricoli. Si, intr-adevar, Australia se situeaza pe locul 7 in lume ca grad al conversiei habitatului si pe locul 10 din punctul de vedere al disparitiei padurilor. La toate acestea se adauga si faptul ca australienii sunt extrem de „darnici” cu ingrasamintele chimice: locul 9 in lume dupa cantitatile de chimicale utilizate in agricultura.

8. Rusia
Doar mai putin de jumatate din populatia Rusiei se bucura de acces liber la apa potabila, iar panzele freatice si izvoarele sunt poluate de dejectiile din canalizare si de deseuri radioactive. Chiar daca in ultimii zece ani poluarea din surse industriale s-a diminuat din cauza crizei economice care a afectat tara, Rusia tot se situeaza pe locul 4 in lume din punctul de vedere al contaminarii apelor. Si dincolo de dusul facut in fiecare dimineata, un lux rezervat privilegiatilor, oamenii de rand intampina aici o oarecare problema chiar si sa respire: in peste 200 de orase, calitatea aerului este foarte proasta, cu niveluri de poluare mult peste cele stabilite de normele internationale. In plus, Rusia se situeaza pe locul 7 in lume ca volum de pescuit.

7. India

Potrivit Wall Street Journal, in decursul anilor, guvernul indian a crescut nemasurat contributiile acordate producatorilor de uree si alti fertilizanti chimici, la ora actuala sustinand de la buget peste 50% din costurile industriale ale acestui sector. Tocmai gratie acestei politici „iscusite”, India a reusit sa-si adjudece locul 2 in topul celor mai mari utilizatori de ingrasaminte artificiale, iar rezultatele nu sunt deloc cele scontate: utilizarea intensiva de uree este atat de devastatoare pentru terenuri, incat recoltele anumitor cereale au inceput sa scada semnificativ. Activitatile agricole si industriale, generarea de energie si celelalte utilizari reduc si ele tot mai mult resursele hidrice ale tarii, iar ce mai ramane sunt doar ape extrem de poluate; de altfel, India se numara printre tarile cu apele cele mai murdare din lume.

6. Mexic
Cu peste 450 specii de mamifere, 1000 pasari, 693 reptile, 285 amfibii si 2000 pesti, Mexicul este una din tarile cu cea mai bogata biodiversitate. Inca din anii ’90 multe dintre aceste animale riscau insa disparitia. Mexic nu a aderat niciodata la Conventia CITES care reglementeaza comertul international de plante si animale cu risc de extinctie. Si nu numai acest motiv califica tara pe primul loc dupa numarul speciilor in curs de disparitie, ci si gradul ridicat al defrisarilor care ameninta habitatul.

5. Japonia
Este a patra natiune din lume dupa volumul pescuitului si detine 25% din comertul mondial cu 5 cele mai mari specii de ton, un peste aflat in pericol de extinctie. Apoi, Japonia mai este si unul din principalii consumatori de carne de balena: in pofida moratoriului international din 1986 care a interzis in mod formal pescuitul de cetacee, balenierele din Tara Soarelui Rasare isi vad de treaba in continuare, oficial in scopuri stiintifice (potrivit International Whale Commission, japonezii sunt responsabili de peste 1000 capturi in fiecare an). Si daca marile sunt amenintate de pescari, nici pe uscat lucrurile nu stau prea bine: emisiile de CO2 ii asigura Japoniei locul 6 in lume, iar conversia habitatului un la fel de „meritoriu” loc 5.

4. Indonezia
Potrivit datelor furnizate de Global Forest Watch, intre 1950 si 2000, padurile indoneziene s-au redus cu 40%, trecand de la 162 milioane de hectare (echivalentul intregii suprafete impadurite din Europa) la doar 98. Din acest motiv, Indonezia se situeaza pe locul 2 in topul tarilor cel mai afectate de despadurire. Un numar ridicat de specii animale risca extinctia, iar emisiile de CO2 o situeaza pe locul 4 in topul celor mai daunatoare tari pentru mediu.

3. China
Este la modul absolut natiunea cu cele mai poluate ape din lume. Uleiuri, pesticide, resturi menajere: din apele chinezesti nu lipseste nimic. Apoi, peste 20 milioane de chinezi nu au acces la apa potabila, iar 70% din apele tarii sunt contaminate. Potrivit OMS, in fiecare an circa 100.000 persoane (aproape 300 zilnic) mor din cauza poluarii hidrice. Si China mai este si pe primul loc in lume dupa cantitatile de peste capturat. La toate acestea se adauga emisiile ridicate de CO2, China fiind al doilea producator mondial.

2. Statele Unite
Statele Unite se afla pe primul loc in lume din punctul de vedere al utilizarii fertilizantilor chimici si al emisiilor de CO2, pe locul 2 pentru poluarea apelor si pe cel de-al 3-lea pentru capturile de peste: si tot datorita acestor recorduri se califica si pe podiumul natiunilor cu cel mai devastator impact asupra mediului.

1. Brazilia
Brazilia intra in „top ten” la toti indicatorii de impact asupra mediului luati in calcul de oamenii de stiinta: locul 1 pentru defrisari, 3 pentru reconversia habitatului, 3 pentru utilizarea ingrasamintelor chimice, 4 pentru numarul speciilor cu grad mare de risc si emisiile de CO2, si 8 pentru poluarea apelor. In opinia specialistilor, cel mai ingrijorator aspect il reprezinta totusi despaduririle: la ora actuala, crearea de pasuni, de zone agricole si industriale si politicile guvernamentale gresite extermina literalmente padurea amazoniana. De ceva timp incoace, pe coasta atlantica a Braziliei au inceput sa creasca rapid si plantatii imense de eucalipt, un gen de plante neautohtone, introduse aici doar pentru producerea de celuloza, si care modifica progresiv ecosistemul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *