Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri

Peisaj din Apuseni, in zona de exploatare la Rosia Montana

In 2007, Adina Valean trimitea scrisori la forurile europene cerand interzicerea folosirii cianurilor la Rosia Montana, iar in 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Seminarul de la Bruxelles, prin care Adina Valean sprijinea proiectul Rosia Montana, a fost tinut in parteneriat cu  Gold Corporation, iar europenilor li s-au oferit doar opinii procianuri.

Una dintre situatiile pe care Parlamentul European incearca acum sa le stopeze, ca urmare a cazului Severin, este cea a unui alt parlamentar roman, Adina Valean (43 de ani). Un europarlamentar care si-a schimbat brusc opinia despre proiectul Rosia Montana.

In 2007 era unul dintre cei mai virulenti opozanti ai proiectului, chiar in Parlamentul European. Doi ani mai tarziu devenea sustinator activ al aceluiasi proiect pe care inainte il considera toxic si periculos. Atitudinea europarlamentarului este cu atat mai suspecta cu cat ea detinea in Parlamentul European atributii in doua domenii-cheie pentru viitorul de la Rosia Montana: era atat membru in Comisia pentru industrie, cercetare si energie, dar si membru supleant in Comisia pentru mediu.

2007 „Cianurile, cele mai toxice…”

La sfarsitul lunii septembrie 2007, la noua luni de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, un grup de tineri europarlamentari romani facuse carare pe la toate forurile europene pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la viitorul mineritului pe baza de cianuri, substanta pe care o calificau drept „una dintre cele mai toxice, care distruge microorganismele si trece nemodificata in apele subterane”.

Chiar daca in tara faceau parte din partide care se rafuiau oriunde se prindeau, PNL si PSD se aliasera in Parlamentul European pentru un scop comun: interzicerea exploatarii miniere de la Rosia Montana. Daciana Sarbu de la PSD si Adina Valean de la PNL semnasera impreuna „Declaratia scrisa  privind interzicerea folosirii tehnologiei bazate pe cianuri in exploatarea miniera”. Documentul, inregistrat la Bruxelles cu numarul 0085/2007, a fost trimis la Comisia Europeana, la Consiliul Europei si la toate cele 27 de parlamente ale statelor membre.

In declaratie, Adina Valean si ceilalti semnatari se aratau ingrijorati in privinta Proiectului Rosia Montana, care „este preconizat a deveni cea mai mare exploatare miniera de suprafata  din Europa, ce presupune utilizarea a 200. 000 de tone de cianura”. Valean indemna  Comisia si Consiliul Europei „sa sprijine noul proiect de lege al Parlamentului Romaniei care recomanda eliminarea mineritului pe baza de cianuri”. Erau folosite cinci argumente in sustinerea cerintei, printre care faptul ca „s-a demonstrat stiintific ca productia de aur prin metoda cianurii in mediu deschis poate duce la distrugerea ireversibila a ecosistemelor si dauneaza grav organismului uman si exploatarea prin metoda cianura modifica regimul precipitatiilor, regimul termic si eroziunea solului generand o crestere a frecventei inundatiilor si alunecarilor de teren”.

2010 despre efectele benefice ale cianurilor

Demersurile europarlamentarilor romani nu au ramas fara ecou si, in mai 2010, in Parlamentul European se supunea la vot o rezolutie prin care se recomanda executivului european sa interzica folosirea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri. Insa toti cosemnatarii declaratiilor din 2007 erau socati sa afle ca unul dintre ei, Adina Valean, a trecut in tabara cealalta si a votat impotriva adoptarii rezolutiei prin care se recomanda interzicerea folosirii metodei cu cianuri in minerit. Adina Valean spune acum ca si-a schimbat pozitia initiala, din 2007, pentru ca s-a documentat mai serios in privinta utilizarii cianurilor.

„Dorind sa aflu mai mult despre asta am organizat un seminar cu caracter tehnic care tocmai explica daca exista sau nu riscuri in utilizarea cianurilor. In urma acestor discutii, concluzia mea este ca utilizarea cianurilor in minerit in momentul de fata este reglementata suficient la nivel european cu norme de siguranta”, explica Valean.

La seminarul organizat de Rosia Montana cu sprijinul Adinei Valean au fost invitati sa asculte discursurile procianuri doi inalti functionari ai Comisiei Europene: Abraao Carvalho, director in Directoratul General Intreprinderi si Industrie si, Michel Sponar, Directoratul General pentru Mediu. Valean insasi este membra a Comisiei pentru industrie, cercetare si energie, iar in Comisia pentru mediu este membru supleant.

Intre finantari

Valean a organizat, in ianuarie 2010, intr-o sala a Parlamentului European, un seminar care avea sa dinamiteze viata publica din Romania. „Proiectul de la Rosia Montana este cel mai nou din Romania pentru ca, asa cum arata expertii, respecta standardele inalte de tehnologie si de mediu si cel mai vechi pentru ca treneaza pe hartie de 12 ani”.

Asa incepea discursul Adinei Valean la seminarul de la Bruxelles. Cei chemati la eveniment primisera o invitatie in care se mentiona: „Rosia Montana Gold Corporation, cu sprijinul doamnei Adina Valean, europarlamentar si vicepresedinte Alianta Democratilor si Liberalilor pentru Europa, va invita sa participati la seminarul -A face din Europa un lider in exploatarea miniera sustenabila si responsabila-„. Liberalul Adina Valean sustinea practic un proiect din programul de guvernare al PDL.

Pusi in fata faptului implinit, membrii conducerii PNL anuntau ca initiativa colegei Adina Valean este una personala. Corina Vintan, managerul companiei care face lobby pentru cei de la RMGC, a recunoscut pentru „Adevarul” ca seminarul organizat de europarlamentarul Adina Valean a fost sponsorizat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

De altfel, acest fapt reiese si din invitatia trimisa jurnalistilor, adusi de la Bucuresti la Bruxelles cu avionul, pe banii organizatorilor. Ulterior, reprezentantii Links Associates, firma care face lobby pentru RMGC,  au revenit cu un e-mail in care nega orice implicare in organizarea seminarului atat a firmei, cat si a celor de la Rosia Montana Gold Corporation. „Actiunea doamnei Valean nu a fost o actiune de lobby. Nu putem numi actiunea unui  europarlamentar o actiune de lobby”, sare in apararea lui Valean, lobbyistul RMGC, Corina Vintan.

O actiune condamnata in tara si la Bruxelles

Yiorgos Vassalos, membru in conducerea organizatiei Corporate Europe Observatory, de la Bruxelles, condamna  actiunea lui Valean. „Europarlamentarii trebuie criticati atunci cand au relatii prea apropiate cu mari interese de afaceri si cand manifesta deschidere mai ales catre interesele unei companii anume”, spune Vassalos pentru „Adevarul”. In Romania, presedintele Asociatiei Registrului de Lobby, Laura Florea, spune ca „daca ar exista dovezi ca ar fi fost platiti demnitari ca sa faca asta (seminarul), am putea sa discutam despre ceva imoral sau nelegal”.

Opozantii proiectului au reactionat in 2010 imediat ce a fost trimisa invitatia la seminarul ce anunta colaborarea dintre RMGC si eurodeputat si au acuzat atunci ca initiativa Adinei Valean nu e decat o actiune mascata de lobby. Ei reprosau ca nu ar fi fost invitati decat partizanii proiectului. Primii care au observat ca dezbaterea urma sa se tina doar cu o singura tabara au fost reprezentantii ONG-urilor de mediu.

„Suntem siderati de lipsa de transparenta dovedita de europarlamentarul PNL Adina Valean in organizarea acestei dezbateri la care nu a fost invitata nici macar o voce critica la adresa proiectului minier propus de Gabriel Resources pentru Rosia Montana”, se arata intr-o scrisoare trimisa de Fundatia Soros conducerii PNL.

„Eu de unde sa stiu cine sunt opozantii proiectului, pentru ca eu  nu m-am implicat in Romania intr-o actiune de lobby pro-proiect sau impotriva proiectului”, se apara acum Adina Valean. Colega de partid a europarlamentarei PNL, Renate Weber, cea mai sonora contestatara a proiectului, a reprosat ca a fost omisa intentionat din lista celor care erau asteptati de Valean la seminar.

Seminar doar cu iubitorii de cianuri

Conform agendei evenimentului nu a existat in program nicio persoana care sa aiba un discurs vadit impotriva proiectului Rosia Montana. Cei „vanati” cu discursuri 100% pro-cianuri erau doi functionari cu putere de decizie la nivelul Comisiei Europene: Abraao Carvalho, director in Directoratul General Intreprinderi si Industrie, si Michel Sponar, Directoratul General pentru Mediu.

Vorbitorii au fost alesi pe spranceana,toti  prezentand efectele benefice ale cianurilor.

– Ana Diculescu Sova – avocat – PRO
– Dumitru Fornea – sindicalist – PRO
– Horea Avram – RMGC – PRO
– Paul Damian,-muzeograf – PRO
– Eugen Furdui- primar Rosia Montana – PRO
– Calin Andres – primar Campeni – PRO
– Susanne Lacase, specialist geotehnic (Norvegia) – PRO
– Paul Whitehead, profesor la Oxford – PRO

In „curtea” Rosia Montana, EBA si Cristian Preda

Reprezentantii Links Associates, firma angajata sa faca lobby pentru proiectul Rosia Montana, spun ca actiunile lor au vizat in special convingerea unor eurodeputati sa introduca mai multe amendamente pentru rezolutia ce interzicea utilizarea cianurilor in mineritul european. „Am discutat cu europarlamentari din toate formatiunile politice carora le-am prezentat proiectul de la Rosia Montana pentru ca ei votau in necunostinta de cauza.

Actiunea noastra de lobby a fost sa convingem niste europarlamentari sa depuna niste amendamente”, spune Vintan. Printre eurodeputatii care au depus amendamente, asa cum isi doreau lobbyistii de la Rosia Montana, se afla chiar fiica presedintelui, Elena Basescu. Corina Vintan a fost consiliera acesteia in campania electorala pentru Parlamentul European. Un alt eurodeputat care a introdus amendamente in favoarea RMGC este Cristian Preda. Chiar cu o zi inainte de a se supune la vot rezolutia privind interzicerea cianurilor, Cristian Preda, care a votat la rezolutie ca si colega liberala din „opozitie”, a organizat si el o dezbatere dupa chipul si asemanarea seminarului sustinut de Adina Valean cu cinci luni inainte.

Localnicii, folositi din nou

Au fost adusi in Parlamentul European la dezbatere localnicii pro-exploatare. Cei care se impotriveau au ramas in Romania. Insa, cu toate incercarile de lobby si in ciuda impotrivirii catorva eurodeputati romani, rezolutia privind interzicerea cianurilor in mineritul din Europa a fost aprobata cu o majoritate covarsitoare, dar are doar rol de recomandare pentru Comisia Europeana ce va lua decizia finala.

Ce este lobby-ul

Lobby-ul se defineste ca fiind totalitatea actiunilor desfasurate de grupuri de interese sau de reprezentanti ai acestora prin metode legale si legitime, activitati intreprinse cu scopul de a influenta formularea politicilor si luarea deciziilor in cadrul institutiilor publice.

DNA a cerut ridicarea imunitatii lui Severin

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat ieri Parlamentului European ridicarea imunitatii eurodeputatului Adrian Severin fata de care exista suspiciunea ca ar fi comis infractiunile de luare de mita si trafic de influenta. Cererea procurorilor vine ca urmare a unei investigatii publicate de cotidianul britanic „Sunday Times” in care se arata ca Severin, filmat cu camera ascunsa, era dispus sa introduca un amendament contra unei sume de 12 mii de euro. Chiar in ziua publicarii articolului, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de coruptie comise de Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *