Energie din margarina

Winergy este un baton de ciocolata in care au fost amestecate o cantitate foarte mare de margarina si zaharuri rafinate, ceea ce duce la afectiuni ale inimii si ficatului.
dulciuri cu aditivi
Batonul de ciocolata cu caramel, nuga si alune Winergy este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia asupra excesului de lipide de origine vegetala hidrogenate (margarina), dar si animala. Acestea sunt amestecate cu o cantitate mare de zaharuri cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida. Combinatia de grasimi si zaharuri afecteaza buna functionare a sistemului cardiovascular, a pancreasului si a ficatului. Din aceasta cauza, produsul are imprimata si o valoare energetica ridicata de care trebuie sa tina cont mai ales persoanele supraponderale si obeze.

OMISIUNI

Importatorul acestui produs a tradus eticheta doar pe jumatate, astfel incat consumatorii care nu vorbesc limba engleza nu vor intelege ce fel de ulei hidrogenat a fost folosit. Daca ar fi respectat normele privind etichetarea in vigoare atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana, ar fi trebuit sa traduca si ceea ce este scris in paranteza: seminte de bumbac, floarea-soarelui si/sau palmier. De asemenea, nu este tradus nici ingredientul „whey powder” – pudra de zer.

Produsul analizat are in compozitie si o serie de ingrediente cu potential alergen. Astfel, persoanele care sufera de intoleranta la lactoza, alergie la soia sau alune trebuie sa testeze doar o cantitate mica de produs pentru a vedea care este reactia organismului. O atentie deosebita trebuie sa o acorde si consumatorii care au alergie la albusul de ou.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de osteoporoza, de maladii cardiovasculare, hipertensivilor, de boli hepatice si renale, suferinzilor de boli neurodegenerative, dermatologice, artrita reumatoida. Produsul nu va fi consumat de suferinzii de diabet decat cu acordul medicului.

CE SCRIE PE ETICHETA
Winergy Solen Baton de ciocolata cu caramel, nuga si alune. Milk chocolate 28,5% (sugar, unt de cacao, whey powder, lapte praf integral, masa de cacao, emulgator lecitina de soia, aroma natural identica vanilina), nuga 28,5% (zahar, sirop de glucoza, grasimi vegetale hidrogenate – cottonseeds and/or sunflower seeds and/or palm -, umectant – glicerol E422, lapte praf integral, pudra de cacao, albus de ou), caramel 28% (sirop de glucoza, grasimi vegetale hidrogenate – cottonseeds and/or sunflower seeds and/or palm), zahar, lapte praf integral, umectant (glicerol E422), emulsifiant (mono si digliceride ale acizilor grasi E471), alune 16%, ciocolata cu lapte – contine minimum 33% masa de cacao si minimum 25% lapte.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *