Exploatarea gazelor si petrolului in Marea Neagra, sub reglementarile europene

Exploatarea gazelor si petrolului in Marea Neagra, sub reglementarile europene
Exploatarea gazelor si petrolului in Marea Neagra, sub reglementarile europene

Poate cea mai dezbatuta problema la ora actuala este poluarea. Fie ca este vorba de exploatari miniere sau de alt tip, acestea sunt contestate vehement de catre ecologisti care spun ca, in urma proceselor tehnologice folosite, mediul va avea de suferit serios.

Cum in perioada 28-31 octombrie la Constanta au venit reprezentanti ai tuturor tarilor riverane Marii Negre, tocmai pentru a dezbate problema mediului, problema poluarii prin exploatari on si offshore nu putea fi evitata. Mai in masura sa prezinte situatia la ora actuala nu a fost altcineva decat un reprezentant al Ministerului Mediului, mai exact directorul Directiei Resurselor de Apa din cadrul cabinetului, Gheorghe Constantin. „Acum noi vedem daca exista acele gaze de sist. Programul actual se refera doar la existenta si exploatabilitatea lor. Este o chestiune grea si nu ne putem pronunta la momentul actual daca aceste exploatari vor influenta sau nu mediul marin. Din ce rapoarte avem pana acum stim ca sunt altele afectate, nu mediul marin. Analizele efectuate pe exploatari din alte tari au aratat ca procesul de extractie a gazelor de sist nu a avut un impact negativ asupra mediului. Cert este ca in Europa nu s-au facut multe astfel de exploatari”, a spus reprezentantul Ministerului.

Desi fara o legatura precisa cu procesul propriu-zis, reprezentantii celorlalte tari au ocolit subiectul.

Situatia in larg

Conform spuselor participantilor la conferinta bienala, Marea Neagra este in proces de refacere si chiar exista dovezi clare despre acest lucru. Un accident insa poate strica tot acest proces de refacere. Riscul vine din partea exploatarilor offshore care insa sunt tinute si ele sub stricta supraveghere. „Exploatarile offshore au un risc, doar ca acest risc se incearca la nivelul UE sa fie controlate prin reglementari. Este in curs de aprobare o noua directiva europeana privind siguranta exploatarilor de gaze si petrol offshore. Aici sunt obligatii foarte stricte pentru astfel de exploatari. Exploatarile offshore au si ele un grad de risc pentru ca este un proces tehnologic”, a declarat acelasi Gheorghe Constantin.

Exploatarile offshore au primit totusi un vot de incredere din partea lui Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, care a spus: „Trebuie sa subliniem ca nicio activitate in Marea Neagra sau in apropierea ei nu se desfasoara fara autorizatie de mediu. Daca in urma unui raport impactul asupra mediului este unul necorespunzator, atunci acea activitate nu primeste unda verde. Impactul asupra mediului exista fara doar si poate, dar se fac eforturi ca acesta sa fie unul nesemnificativ”.

In concluzie, putem spune ca, pentru moment, nu avem de ce sa ne facem griji impotriva poluarii Marii Negre care revine la viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *