FDGR Brasov se opune proiectului de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana

FDGR Brasov se opune proiectului de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana
FDGR Brasov se opune proiectului de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana

Reprezentantii Forumului Democrat al Germanilor din Romania din Brasov s-au alaturat brasovenilor care au protestat impotriva exploatarii cu cianuri si impotriva proiectului de lege in forma propusa de Guvern.

Reprezentantii FDGR Brasov spun ca vor propune si sustine strangerea de semnaturi pentru organizarea unui referendum national cu privire la aceasta problema.

“Cu un ochi am plans iar cu celalalt am ras. pe de o parte am fost dezamagit ca am fost singurul reprezentant ploitic local la aceasta manifestatie dar pe de alta parte m-am bucurat sa vad mobilizarea tinerilor pentru apararea bunului cultural si natural mostenit. Am fost prezent in fata Prefecturii din Brasov la demonstratiile impotriva mineritului cu cianuri la Rosia Montana. Pe langa faptul ca nu putem trece peste actuala Lege propusa si adoptata de Guvernul Ponta, care permite unei entitati private sa actioneze in numele Statului Roman, sa expropieze in nume propriu si sa se extinda cat si cum doreste, nu pot admite o exploatare cu cianuri! Va aduc aminte de accidentul minier din 2000 de la Baia Mare a constat intr-o scurgere de cianura produsa langa Baia Mare. Accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration si al guvernului roman. Peste 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (aproximativ 100 de tone de cianuri ) deversata a afectat raurile Sasar, Lapus, Somes, Tisa si Dunare inainte de a ajunge la Marea Neagra. Apele poluate, in special Tisa si Dunarea, au provocat moartea unei mari cantitati de peste in Ungaria si in Iugoslavia. Accidentul a fost unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de dupa Cernobil. Responsabili acelui dezastru, in acel caz australieni au dat vina pe ninsorile abundente din acea perioada. Deci nimeni nu era de vina doar Dumnezeu care ne-a procopsit cu prea multa zapada. La Rosia Montana nimeni nu poate garanta siguranta absoluta in exploatare, orice accident fiind posibil. Accident care va face zona nelocuita pentru sute sau chiar mii de ani. O exploatare de asemenea anvergura cu cianuri nu mai exista nicaieri in Europa sau in lume. RMGC fiind o companie creata strict pentru acest proiect, care va disparea asa cum a aparut: peste noapte”, a declarat conslierul local Christian Macedonschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *