Flavonoidele din legume si fructe protejeaza fumatorii de cancer

Flavonoidele din legume ?i fructe protejeaz? fum?torii de cancer
Flavonoidele din legume si fructe protejeaza fumatorii de cancer
Flavonoidele din legume si fructe protejeaza fumatorii de cancer

O dieta bogata in flavonoide contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar la fumatori cu 50%. Si cancerul pancreatic are un risc redus cu 59%.

Ce sunt flavonoidele?

Flavonoidele sunt compusi chimici ce se gasesc in legume, fructe, ceai sau vin si au activitate antioxidanta, antimicrobiana, anticanceroasa si antiinflamatorie. Existenta acestor substante in legume este unul din motivele majore pentru care acestea previn cancerul si boala de inima. Printre flavonoide gasim quercitina, catehina, epicatehina si kempferolul.

Dovezi

Un studiu publicat in editia din mai 2008 a jurnalului ‘Cancer’ arata ca fumatorii care consuma o cantitate mare de flavonoide din legume si fructe au un risc mai mic de cancer pulmonar, comparat cu cei care nu au acest obicei sanatos. Cercetatatorii au comparat alimentatia a 558 de barbati si femei cu cancer pulmonar si a 837 indivizi fara aceasta temuta maladie. Riscul de cancer este diminuat cu cat fumatorii au un consum mai mare de epicatehina, catehina si kemferol. Nefumatorii nu au beneficiat insa atit de mult de pe urma consumului de flavonoide. Surse excelente de flavonoide sunt legumele, ceaiul verde, vinul rosu, iar studii publicate anterior au aratat ca aceste alimente reduc riscul de cancer pulmonar.

Flavonoidele au rol protector impotriva cancerului pulmonar printr-un mecanism descoperit recent si folosit de anumite medicamente pentru a trata cancerul pulmonar. Practic, flavonoidele blocheaza la nivelul tumorii formarea de noi vase de singe, fenomen denumit angiogeneza.. Tumora nu se mai poate hrani. Ea nu mai poate creste si nu se mai poate raspindi prin organism. Automat scade si riscul de aparitie al metastazelor.  Totodata, flavonoidele ucid celulele canceroase prin actirea apoptozei, sau mortii celulare programate. Flavonoidele previn si leziunile la nivel de ADN provocate de tutun, ceea ce ar putea explica de ce efectele benefice au fost observate doar la fumatori.

Cercetatorii au stabilit cu cit scade riscul in functie de tipul de flavonoid consumat. Astfel, la fumatori, riscul de cancer pulmonar scade in felul urmator : la 10 mg de epicatehina reduc cu 36%, la 4 mg de catehina cu 51%, la 9 mg de quercitina reduce riscul cu 35% si 2 mg de kemferol cu 32%. Studiul este unul din primele de acest gen. Rezultatele sunt deosebit de interesante, deoarece fumatul este unul din factorii majori de risc pentru cancerul pulmonar. Anumite substante care apar in vegetale, ceai sau vin pot in mod natural sa reduc distrugerile provocate de fumat. Desi cercetatorii cred ca sunt necesare mai multe studii pentru a determina exact rolul flavonoidelor in prevenirea cancerului pulmonar. Alte studii publicate in anii anteriori au aratat ca o dieta bogata in flavonoidele iti ofera si alte beneficii.

In editia din septembrie 2007 a Jurnalul American de Epidemiologie a fost publicat un studiu ce arata ca o dieta bogata in flavonoide (provenite din mere, usturoi, capsuni, afine, macese, ceai, broccoli) poate reduce cu 23% riscul de cancer pancreatic, in cazul nefumatorilor, si cu 59% in cazul fumatorilor. Este primul studiu ce stabileste riscul de cancer pancreatic urmarind consumul diversilor flavonoli, in functie de sursa. Astfel, merele si usturoiul sunt foarte bogate in quercitina, spanacul si diverse tipuri de varza contin kempferol, iar afinele, murele, capsunile si zmeura contin multa mirecitina. In cazul cancerului pancreatic, cel mai puternic polifenol  ca activitate preventiva este kaempferolul, cu o reducere a riscului de 22%, urmat de quercitina, ce singura scade riscul cu 20%.

Studiul a urmarit dieta a 183518 participanti. Datele au fost colectate in perioada 1993-1996, iar subiectii au fost urmariti apoi vreme de 8 ani. In aceasta perioada au fost diagnosticate 529 cazuri de cancer pancreatic. Comparativ cu cei cu o dieta saraca in flavonoide, riscul de cancer pancreatic al celor ce aveau o dieta bogata in flavonoide a fost cu 23% mai mic. Fumatorii cu o alimentatie cu multe legume si fructe au riscul de cancer pancreatic cu 59% mai scazut. (2)

Unde gasesti flavonoidele?
Un mar de 100 g are 44 mg de quercitina. 200ml de ceai verde contine intre 20 si 160mg de catehine, iar 100 grame de frunze de usturoi au 83,2 mg kemferol.   In functie de continutul de flavonoide, plantele se clasifica in 3 grupuri. Cele cu o cantitate inalta de flavonoide contin 50mg de flavonoide la 100g sau 100ml de aliment si sunt : usturoi, broccoli, andive, suc de portocale, patrunjel si afine.  Cele cu o cantitate medie contin 1-5 mg de flavonoide la 100g sau 100ml de aliment si sunt : salata, rosie, capsuna, mar, strugure, vin rosu, ceai si suc de rosii.  Cele cu o antitate mica au in compozitie 1 mg de flavonoide la 100 g sau 100ml si sunt : varza, morcov, ciuperci, spanac, piersica, vin alb si cafea. (3)

CONCLUZIE : daca esti fumator, consuma legume si fructe bogate in flavonoide ( usturoi, patrunjel, afine, broccoli, andive, afine ). Iti diminuezi riscul de cancer pulmonar cu 50% si riscul de cancer pancreatic cu 60%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *