Gropile de gunoi polueaza aerul carasenilor

Gropile de gunoi polueaza aerul carasenilor

In doua zile, se inchid trei gropi de gunoi din Caras, iar autoritatile cauta disperate solutii de depozitare a deseurilor. Lucrarile de la noul deponeu ecologic au fost intarziate cu aproape un an din cauza scandalului de amplasament.

Circa 40 de administratii locale sunt luate prin surprindere de inchiderea a trei gropi de gunoi de la: Bocsa, Otelu-Rosu si Anina. Potrivit oficialilor de la Garda de Mediu, situatia este dezastruoasa pentru ca primarii nu au venit inca cu solutii in ce priveste depozitarea deseurilor. Cu exceptia municipiului Resita, nicio primarie nu a depus documentatia la Garda de Mediu.

„Solutiile ar fi trebuit sa existe deja, insa acest lucru nu s-a intamplat. Distantele sunt foarte mari pana la cele doua gropi vechi care mai raman functionale, respectiv cea de la Oravita si de la Moldova-Noua. Acestea se vor inchide la anul, pe 16 iulie. Astazi avem si o intalnire pe aceasta tema ”, a spus inspectorul Gheorghe Pitulan, de la Garda de Mediu Caras-Severin.

Primarii au planuri, dar nu au bani si arunca vina pe Agentia ADECS, care ar fi trebuit sa rezolve problema pana acum. „Noi suntem membri ai agentiei si platim cotizatie, insa nu au venit cu nicio solutie pana acum. Noi am vrea ca la Bocsa sa aducem un incinerator de gunoaie”, a spus Mirel Pascu, primarul orasului Bocsa. In aceeasi situatie sunt si alte cateva zeci de administratii locale din Caras-Severin, plus alte cateva din Timis.

Solutia e pe drum

Solutia pentru toate aceste probele vine de la Consiliul Judetean, dar forul este in intarziere cu Proiectul Sistem Integrat de Gestionare a Deseurilor in Caras-Severin. Potrivit oficialilor administratiei judetene, intarzierea a fost cauzata de scandalul pe care l-au facut localnicii din Lupac, care s-au speriat ca terenul din comuna lor se va transforma in groapa de gunoi.

Trei gropi de gunoi se inchid saptamana asta, iar primarii nu au solutii de depozitare.
Gheorghe Pitulan, Garda de Mediu

Proiectul valoareaza 51,3 de milioane de euro

Actul care rezolva problema gunoaielor trebuie sa fie aprobat la Bruxelles. „Am reusit sa ajungem la forma finala a proiectului, iar in paralel mergem cu procedura de evaluare si aprobare a finantarii. Consiliul Judetean demareaza in acest an procedurile de achizitii publice”, a spus Camelia Susco, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean. Potrivit documentului, la Lupac va fi amplasata noua baza centrala de gestionare a deseurilor. Acelasi proiect prevede infiintarea de statii de transfer in alte trei localitati. Procedurile ingreuneaza si mai mult punerea planului in practica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *