Grupul francez Total, un posibil parteneriat cu Lukoil pentru explorarea de petrol de sist in Rusia

Grupul francez Total, un posibil parteneriat cu Lukoil pentru explorarea de petrol de sist in Rusia

Grupul francez Total, un posibil parteneriat cu Lukoil pentru explorarea de petrol de sist in Rusia

Compania petroliera franceza Total discuta un parteneriat cu Lukoil pentru dezvoltarea unor proiecte de sist in Rusia, guvernul de la Moscova orientandu-se catre surse neconventionale pentru a compensa scaderea productiei la exploatarile vechi din zona Siberiei, potrivit Financial Times (FT), citat de Mediafax.

Lukoil, cea mai mare companie energetica privata din Rusia, detine licenta de explorare petroliera pentru uriasa formatiune de sist Bajenov, ale carei resurse nu au fost inca dovedite. Bajenov este considerat cel mai mare zacamant de sist din Rusia, care detine cele mai mari rezerve petroliere de sist din lume, potrivit estimarilor Departamentului Energiei din SUA.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru FT ca Lukoil si grupul francez Total discuta formarea unei companii mixte (joint venture) pentru a dezvolta proiecte din Rusia, dificile din punct de vedere tehnic, categorie in care sunt incluze zacamintele petroliere de sist.

Sursele citate au subliniat ca nu exista nicio garantie ca in urma discutiilor se va ajunge la un acord. Contactati de FT, reprezentantii Total si Lukoil au refuzat sa comenteze informatiile.

Cele doua companii au inceput discutiile pentru formarea unui parteneriat inainte ca Rusia sa anexeze Peninsula Crimeea si ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa vorbeasca despre sanctiuni economice impotriva Rusiei. Continuarea tratativelor subliniaza predispozitia unor companii internationale de a continua sa opereze in Rusia in pofida deteriorarii relatiilor politice.

Directorul general al grupului german Siemens, Joe Kaeser, s-a intalnit miercuri la Moscova cu presedintele rus Vladimir Putin si a promis ca va continua investitiile in Rusia si cooperarea cu Gazprom, cel mai mare producator si exportator de gaze naturale din lume.


Potentialul parteneriat Lukoil-Total ar marca o schimbare de strategie pentru grupul rus, care pana in prezent a optat pentru dezvoltarea licentelor din Rusia pe cont propriu. Compania rusa a anuntat recent la Londra, in cadrul unei prezentari pentru investitori, ca se afla in discutii cu o mare companie petroliera europeana, fara a face nominalizari.

Citeste si: Rusia preia rezerve de gaz din Marea Neagra estimate la 50 miliarde de dolari

Total are deja o prezenta semnificativa in Rusia, detinand o participatie de 16% la Novatek, al doilea mare producator de gaze naturale din Rusia si cea mai mare companie privata de gaze. Miliardarul Gennady Timchenko, care detine 23% din actiunile Novatek, este vizat de sanctiuni anuntate saptamana trecuta de Statele Unite ca reactie la anexarea Peninsulei Crimeea.

Total nu este singura mare companie europeana interesata de colaborari cu Lukoil. Rainer Seele, presedintele companiei Wintershall, subsidiara a BASF, a declarat recent pentru ziarul rus de afaceri Vedomosti ca grupul german este interesat sa extinda cooperarea cu Lukoil.

„Likoil este singura mare companie petorliera rusa care nu are inca un parteneriat cu un mare grup din vest”, observa si Karen Kostanian, analist pe petrol si gaze la biroul din Moscova al Bank of America Merrill Lynch.

Dezvoltarea resurselor neconventionale, precum cele de sist, zacamintele de pe inelul arctic sau din Siberia de est, a devenit o prioritate pentru Kremlin odata cu scaderea productiei exploatarilor imbatranite. Incepand din luna septembrie, guvernul rus acorda reduceri de taxe pentru asa-numitele proiecte petroliere dificile, care necesita solutii tehnice mai complexe, mai avansate.

Compania de stat Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, a intrat in parteneriate cu ExxonMobil (SUA) si Statoil (Norvegia) pentru dezvoltarea de astfel de proiecte. Gazprom Neft, subsidiara petroliera a Gazprom, are un joint venture cu Royal Dutch Shell.29 Mar 2014 - Sursa: Romania LiberaArticole recente:
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Protectia Mediului
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016