Compania petroliera franceza Total discuta un parteneriat cu Lukoil pentru dezvoltarea unor proiecte de sist in Rusia, guvernul de la Moscova orientandu-se catre surse neconventionale pentru a compensa scaderea productiei la exploatarile vechi din zona Siberiei, potrivit Financial Times (FT), citat de Mediafax.
Lukoil, cea mai mare companie energetica privata din Rusia, detine licenta de explorare petroliera pentru uriasa formatiune de sist Bajenov, ale carei resurse nu au fost inca dovedite. Bajenov este considerat cel mai mare zacamant de sist din Rusia, care detine cele mai mari rezerve petroliere de sist din lume, potrivit estimarilor Departamentului Energiei din SUA.
Surse apropiate situatiei au declarat pentru FT ca Lukoil si grupul francez Total discuta formarea unei companii mixte (joint venture) pentru a dezvolta proiecte din Rusia, dificile din punct de vedere tehnic, categorie in care sunt incluze zacamintele petroliere de sist.
Sursele citate au subliniat ca nu exista nicio garantie ca in urma discutiilor se va ajunge la un acord. Contactati de FT, reprezentantii Total si Lukoil au refuzat sa comenteze informatiile.
Cele doua companii au inceput discutiile pentru formarea unui parteneriat inainte ca Rusia sa anexeze Peninsula Crimeea si ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa vorbeasca despre sanctiuni economice impotriva Rusiei. Continuarea tratativelor subliniaza predispozitia unor companii internationale de a continua sa opereze in Rusia in pofida deteriorarii relatiilor politice.
Directorul general al grupului german Siemens, Joe Kaeser, s-a intalnit miercuri la Moscova cu presedintele rus Vladimir Putin si a promis ca va continua investitiile in Rusia si cooperarea cu Gazprom, cel mai mare producator si exportator de gaze naturale din lume.
Potentialul parteneriat Lukoil-Total ar marca o schimbare de strategie pentru grupul rus, care pana in prezent a optat pentru dezvoltarea licentelor din Rusia pe cont propriu. Compania rusa a anuntat recent la Londra, in cadrul unei prezentari pentru investitori, ca se afla in discutii cu o mare companie petroliera europeana, fara a face nominalizari.
Citeste si: Rusia preia rezerve de gaz din Marea Neagra estimate la 50 miliarde de dolari
Total are deja o prezenta semnificativa in Rusia, detinand o participatie de 16% la Novatek, al doilea mare producator de gaze naturale din Rusia si cea mai mare companie privata de gaze. Miliardarul Gennady Timchenko, care detine 23% din actiunile Novatek, este vizat de sanctiuni anuntate saptamana trecuta de Statele Unite ca reactie la anexarea Peninsulei Crimeea.
Total nu este singura mare companie europeana interesata de colaborari cu Lukoil. Rainer Seele, presedintele companiei Wintershall, subsidiara a BASF, a declarat recent pentru ziarul rus de afaceri Vedomosti ca grupul german este interesat sa extinda cooperarea cu Lukoil.
„Likoil este singura mare companie petorliera rusa care nu are inca un parteneriat cu un mare grup din vest”, observa si Karen Kostanian, analist pe petrol si gaze la biroul din Moscova al Bank of America Merrill Lynch.
Dezvoltarea resurselor neconventionale, precum cele de sist, zacamintele de pe inelul arctic sau din Siberia de est, a devenit o prioritate pentru Kremlin odata cu scaderea productiei exploatarilor imbatranite. Incepand din luna septembrie, guvernul rus acorda reduceri de taxe pentru asa-numitele proiecte petroliere dificile, care necesita solutii tehnice mai complexe, mai avansate.
Compania de stat Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, a intrat in parteneriate cu ExxonMobil (SUA) si Statoil (Norvegia) pentru dezvoltarea de astfel de proiecte. Gazprom Neft, subsidiara petroliera a Gazprom, are un joint venture cu Royal Dutch Shell.