Guvernul a intervenit pe piata de energie si a obligat Transelectrica sa preia curent cu prioritate de la CEO

Comisia European? verific? îndeplinirea condi?iilor de mediu la CE Oltenia
Guvernul a intervenit pe piata de energie si a obligat Transelectrica sa preia curent cu prioritate de la CEO
Guvernul a intervenit pe piata de energie si a obligat Transelectrica sa preia curent cu prioritate de la CEO

Directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurentiu Ciurel este multumit de faptul ca Guvernul a intervenit pe piata de energie si a obligat Transelectrica sa preia curent cu prioritate de la CEO. Ciurel sustine, intr-un comunicat de presa, ca Hotararea de Guvern (HG) respectiva nu va genera un razboi intre producatori, ci are rolul de a asigura functionarea in conditii de siguranta a Sistemului Energetic National (SEN). „Hotararea de Guvern 138/2013 privind adoptarea unor masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica nu genereaza un razboi intre producatori, ci stabileste niste reguli minimale care sa conduca la o functionare in conditii de siguranta a SEN. Prin aceasta HG care garanteaza accesul la reteaua de transport a 500 MW putere medie din CEO, de fapt nu se creeaza nici o facilitate pentru CEO care are o putere medie livrata in primele zece zile din aprilie de aproximativ 1.000 MW, iar de la inceputul anului de 1.472 MW. In aceasta perioada la dispozitia sistemului au fost in permanenta cel putin trei grupuri care puteau produce aproximativ 1.000 MW, serviciu care nu a fost platit de catre operatorul de sistem. Datorita fluctuatiilor foarte mari a surselor de energie regenerabila a fost nevoie de mai multe porniri si opriri prin ordin de dispecer. Toate aceste cheltuieli cu porniri-opriri pentru echilibrarea SEN au fost facute pe cheltuiala CEO”, se spune in comunicat.

Se deterioreaza echipamentele, creste poluarea

De precizat ca prin HG 138 se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de CEO, care sa asigure functionarea continua a acesteia la o putere electrica de cel putin 500 MW. Transelectrica este obligata de lege sa preia cu prioritate energia electrica. CEO va beneficia de aceasta facilitate in perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015.

Ciurel este de parere ca CEO este defavorizata pe piata de energie, cu toate ca aduce stabilitate in sistem: „Aceste succesiuni de porniri-opriri pe langa costurile amintite anterior conduc si la o deteriorare rapida a echipamentelor cu cresterea cheltuielilor pentru asigurarea mentenantei precum si cu costuri suplimentare pentru dezechilibrele produse in starile tranzitorii. In realitate, nu sunt discriminati producatorii din surse regenerabile, sunt discriminati producatorii termo si toti consumatorii, prin ordinul ANRE 33/2012, pretul la ‘scadere’ pe piata de echilibrare, cel care dicteaza ordinea de oprire a grupurilor, impus producatorilor termo este de 100 de ori mai mare pentru acestia. Pretul minim admis pentru regenerabile este de 0,1 lei /MWh iar pentru termocentrale de 10 lei / MWh. Totodata, avand in vedere bonusul acordat, pretul energiei regenerabile este cu mult mai marc decat cel al energiei pe lignit. Pretul real, platit de consumatori pentru energia regenerabila, este de cel putin 520 lei/MWh, de aproape trei ori mai mare decat cel pe care il solicita CEO pentru energia livrata. Din punct de vedere al poluarii, avand in vedere numarul mare de opriri-porniri si functionarea la sarcini partiale, pentru compensarea fluctuatiilor energiei regenerabile, aceasta a crescut, odata cu cresterea ponderii energiei eoliene. Grupurile CEO sunt oprite noaptea, iar a doua zi dimineata sunt pornite altele, in perioadele de pornire gradul de poluare fiind foarte mare. De fapt, HG, prin articolul 5, nu face decat sa asigure contravaloarea serviciilor oferite de catre CEO operatorului de piata in vederea unei sigurante sporite a SEN, pentru a face fata la fluctuatiile de productie al producatorilor din surse regenerabile”, se mai afirma in acelasi document transmis presei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *