Guvernul tine cu dintii de taxa auto

Bucurestiul nu ia in calcul eliminarea birului auto de prima inmatriculare, insa ar putea modifica din nou aceasta taxa. CE a devansat data la care Romania va fi judecata pentru incalcarea legislatiei comunitare prin intermediul taxei auto.

Ministrul Varujan Vosganian spune ca discutiile cu expertii europeni se poarta acum pe chestiuni de natura tehnica.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat la Alba Iulia ca Guvernul nu a luat in calcul, ca optiune, eliminarea taxei de prima inmatriculare, insa va analiza in perioada urmatoare varianta de modificare a acesteia. Vosganian a spus ca Executivul asteapta un raspuns de la Comisia Europeana (CE), precizand ca dupa alegeri va merge personal la Bruxelles pentru discutii cu responsabilii europeni, in urma carora ar urma sa fie luata o decizie cu privire la taxa auto.
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna. Taxa se calculeaza in functie de capacitatea motorului autoturismului, de emisiile poluante si de vechimea masinii. Principalul motiv invocat de autoritati pentru aplicarea taxei auto a fost limitarea importului de masini poluante, dupa aderarea Romaniei la UE. CE a criticat insa Bucurestiul pentru introducerea taxei si a initiat procedura de infringement, pentru incalcarea legislatiei europene. Din momentul initierii procedurii, in Romania a inceput un „balet” al modificarii reglementarilor privitoare la taxa auto. Comisia a solicitat, intr-o scrisoare de notificare transmisa Guvernului in luna martie, in cadrul procedurii de infringement, modificarea sistemului de taxare, argumentand ca reglementarile actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale UE.
La sfarsitul lunii mai, Ministerul Economiei si Finantelor a transmis CE o noua formula de calcul al taxei de prima inmatriculare, care prevede niveluri de pana la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari in cazul masinilor noi. In legatura cu noua formula de calcul persista acum unele divergente de ordin tehnic. „Chestiunile sunt de natura tehnica. Dansii (oficialii europeni – n.n.) nu sunt foarte convinsi ca forma pe care am propus-o eu – care e mai avantajoasa decat cea existenta in lege, adica o reducere foarte mare a taxei pentru masinile vechi – este in concordanta cu evolutia preturilor pe piata autovehiculelor. La masinile mai vechi de cinci ani, taxa scade chiar cu jumatate”, a mai spus Vosganian. El a adaugat ca in doua sau trei saptamani se asteapta ca si expertii UE sa prezinte o pozitie oficiala dupa ce vor termina de analizat varianta partii romane. Vosganian a subliniat ca, din punctul de vedere al Guvernului, taxa de prima inmatriculare nu va fi scoasa.

Judecata, devansata
Declaratiile ministrului roman vin in contextul in care CE a recomandat de mai multe ori tarii noastre sa elimine taxa de prima inmatriculare pentru automobilele second-hand, pe motiv ca este discriminatorie. Practic – au spus expertii europeni – Romania isi discrimineaza atat propriii cetateni, cat si dealerii care vand masini la mana a doua aduse din afara tarii, in raport cu cei care vand masini romanesti. De exemplu, un roman care cumpara o masina second-hand din Germania nu isi poate recupera taxa de prima inmatriculare pe care o plateste statului roman nici daca vinde masina din nou, in afara tarii. Autoritatile romane se vor intalni iarasi cu responsabilii din cadrul comisariatului pentru Fiscalitate, insa nu la initiativa lor, asa cum a lasat ministrul Vosganian sa se inteleaga, ci la cea a responsabililor europeni, care au decis sa nu mai prelungeasca termenele acordate Romaniei. Dupa ce Comisia Europeana va analiza cazul, Romania va avea la dispozitie doua luni pentru a formula un raspuns. Daca Bucurestiul nu raspunde in termenul solicitat, Comisia poate inainta o plangere la Curtea Europeana de Justitie. CE va analiza cazul in care Romania este acuzata de incalcarea legislatiei comunitare prin aplicarea taxei de prima inmatriculare in aceasta saptamana, inainte de data stabilita anterior, ca urmare a unor modificari ale procedurilor administrative. Data la care va fi analizat cazul Romaniei a fost devansata pentru 28 sau 29 noiembrie.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *