Guvernul vrea sa ajute micii producatori de energie – certificatele verzi vor fi inlocuite cu subventii

Guvernul vrea sa ajute micii producatori de energie - cu ce vor fi inlocuite certificatele verzi
Guvernul vrea sa ajute micii producatori de energie – cu ce vor fi inlocuite certificatele verzi

Guvernul se pregateste sa ajute micii productori de electricitate din surse regenerabile, prin inlocuirea certificatelor verzi cu subventii.

Astfel, cei care detin centrale cu o putere de pana la 1 MW vor primi subventii sub forma unor tarife reglementate la care electricitatea va fi preluata garantat in sistem si care se vor situa intre 69,4 lei si 167 de euro pe MWh, au declarat surse oficiale din sectorul energetic, pentru Agerpres.

Micii producatori vor primi aceste tarife fixe, cunoscute si sub denumirea de „feed-in tariffs”, in locul certificatelor verzi, care reprezinta subventiile pentru producatorii de energie regenerabila cu capacitati mai mari de 1 MW. Aceste tarife sunt in functie de tehnologia folosita.

Astfel, documentul elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), arata ca cel mai mic pret il vor primi cei care vor folosi pentru producerea energiei gazele de fermentare a deseurilor, respectiv 69,4 euro pe MWh.

Proiectele pe baza de culturi energetice si deseuri forestiere vor primi 134 de euro pe MWh, iar cele pe biomasa – altele decat culturile energetice – vor beneficia de un pret de 109 euro pe MWh.

Microhidrocentralele noi vor primi 141,9 euro pe MWh, iar cele retehnologizate – 137,7 euro pe MWh. Cel mai mare feed-in tariff va fi acordat proiectelor fotovoltaice, respectiv 167 de euro pe MWh.

In ceea ce priveste productia de energie in cogenerare (energie electrica si termica simultan) de inalta eficienta, producatorii care au centrale pe biomasa sub 2 MW vor primi un tarif de 154 de euro pe MWh, daca folosesc culturile energetice sau deseurile forestiere, si 134,3 euro pentru altfel de biomasa.

Producatorii de electricitate in cogenerare pe baza de gaze de fermentare a deseurilor vor beneficia de un pret reglementat de 90,6 euro pe MWh.

Aceste tarife trebuie aprobate, insa, de Comisia Europeana, intrucat reprezinta un ajutor de stat acordat sectorului productiei de energie electrica din surse regenerabile.

Bruxelles-ul a fost deja notificat

ANRE a trimis o notificare informala pe aceasta tema in luna decembrie catre Directia Generala de Concurenta de la Bruxelles, au declarat sursele mentionate.

„Documentul este transmis la Comisia Europeana din decembrie 2013. DG Competition a transmis Consiliului Concurentei din Romania ca asteapta notificarea Legii de aprobare a OUG 57/2013 si apoi va trimite ok-ul. Speram ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul lunii martie”, au adaugat sursele citate.

Legea de aprobare a OUG 57/2013 modifica schema de sustinere a energiei regenerabile, in sensul amanarii unui numar de certificate verzi pana in perioada 2017 – 2020.

Parlamentul a votat in decembrie Legea de aprobare a OUG 57/2013, insa presedintele Traian Basescu a retrimis-o in Parlament, pe motiv ca nu este avizata de Comisia Europeana, in conditiile in care contine elemente de ajutor de stat, iar Romania risca, astfel, sa intre in procedura de infringement si sa plateasca penalitati. Legislativul a mentinut forma legii, astfel ca Basescu s-a adresat Curtii Constitutionale.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Guvernul va emite o noua ordonanta de urgenta privind cota de acordare a certificatelor verzi in cazul in care presedintele Traian Basescu nu va promulga legea de aprobare a OUG 57/2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *