Paraurile Capra, Buda si Otic urmeaza sa fie captate in proportie de 90%, lasand ecosistemul fara apa

Fiii Argesului au secat apele din Muntii Fagaras

Romania sta pe un butoi cu pulbere dupa ce „fiii Argesului” Gheorghe Badea si Catalin Visoiu s-au apucat sa construiasca microhidrocentrale pe paraurile din Muntii Fagaras, distrugand arii intregi. Mai mult, au navalit cu buldozerele in albiile paraurilor, pentru a instala conductele, distrugand malurile. Totodata, apa din paraurile Capra, Buda si Otic urmeaza sa fie captata in proportie de 90%, lasand ecosistemul fara apa, dupa cum sustine deputatul Mircea Draghici. Pe langa prapadul facut de mana omului, se adauga inevitabil si fenomenul de seceta care s-a abatut asupra Romaniei.

Dupa un an de la demascarea dezastrului de catre Jurnalul National si la presiunea Comisiei Europene, comisarii Garzii Nationale de Mediu au fost obligati sa deschida ochii si sa se deplaseze pe teren pentru a constata nenorocirea care s-a abatut asupra Muntilor Fagaras. Pentru inceput au constatat ca: „Organizarea de santier (…) situata in zona Piscul Negru s-a realizat in imediata apropiere a Paraului Capra, respectiv pe malul drept al acestuia, incalcandu-se astfel prevederile punctului III – Apa, din acordul de mediu 14/09.11.2009 actualizat la 26.03.2012, ce interzice amplasarea organizarii de santier in zone cu alunecari de teren sau in imediata apropiere a cursurilor de apa”. Pe langa aceste nereguli, s-a mai constatat ca instalarea conductei de aductiune aferenta amenajarii hidroenergetice amplasata pe Paraul Otic s-a finalizat. „Traseul conductei de aductiune este paralel cu albia Paraului Otic, conducta fiind ingropata in malul drept, incalcandu-se astfel prevederile acordului de mediu din 2010, ce prevede ca traseul conductei de aductiune este aproximativ paralel cu albia Paraului  Buda si Otic in pozitie semiingropat sau suprateran.” La fel au fost ingropate si conductele de aductiune in cazul Paraului Buda. Potrivit comisarului general Ovidiu Constantin Daescu, nerespectarea acordului de mediu duce la „interzicerea activitatii sau realizarea proiectului pana la adoptarea unei decizii de catre autoritatea competenta”.

In schimb, prim-comisarul Emil Bajenaru explica intr-o informare catre Jurnalul National ca investitiile in domeniul microhidrocentralelor promoveaza tehnologii curate, nepoluante, care reduc presiunea asupra resurselor naturale si imbunatatesc calitatea mediului si a vietii. Asta-n teorie. Pentru ca in practica se pare ca aceste principii nu se aplica si in cazul microhidrocentralelor din Muntii Fagaras. Insa, pentru neregulile constatate, firma Imob Expert Consulting SRL a lui Badea si Visoiu a fost amendata cu 100.000 de lei, pentru ca nu a notificat Agentia pentru Protectia Mediului Pitesti privind modificarile aduse proiectului pe Paraul Buda-Otic, modificari referitoare la instalare conductei. A mai primit si o amenda de 20.000 de lei pentru deficientele privind gestionare deseurilor.

Orbul gainii

In urma controalelor, se pare ca rezultatele au fost exceptionale. Doar pe hartie, deoarece comisarii care au luat Muntii Fagarasului la picior au fost loviti parca de orbul gainii. Potrivit unei notificari depuse de firma Imob Expert Consulting la Agentia Regionala de Protectia Mediului Pitesti rezulta ca proiectul hidroenergetic de pe paraurile -Otic a suferit modificari serioase. Redam modificarile aduse proiectului pentru care nu a existat nici un fel de aviz: „Cota nivelului normal de retentie al primei captari, cota nivelului normal de retentie al captarii de pe Paraul Otic si cota radier la ultima centrala; cotele captarilor si centralelor, caderile brute si nete, lungime si diametre aductiune; dimensiunile pragului de captare si prizei de apa; pozitionarea conductei de aductiune: ingropat, semiingropat sau suprateran; cota talveg si cota creasta deversor la captari; mentionarea suprafetei de teren din albia minora inchiriata de la ABA Arges-Vedea pentru construirea celor 5 prize si Autorizatia de Construire nr. 37; turbine si puterea instalata a acestora”. Culmea, comisarii nu au observat nici macar faptul ca a fost instalat un nou prag de captare, „intre actualele praguri 2 si 3, ce va face obiectul altui aviz de gospodarire a apelor modificator, dupa intocmirea unui studiu de impact asupra mediului si geomorfologiei albiei sI obtinerii acceptului custodelui ariei protejate”. Toate aceste modificari schimba complet concluziile studiului de impact asupra mediului, precum si productia anuala de energie. Potrivit unor surse din cadrul Agentiei de Mediu, se fac presiuni pentru a fi emis un nou acord de mediu, dar retroactiv.

Campanie

3 August 2011. Jurnalul National a publicat articolul „Energia Verde usuca Fagarasul”, in care au fost prezentate planurile marete ale celor doi afaceristi pitesteni care au demarat lucrarile de construire a microhidrocentralelor. La scurt timp dupa inceperea lucrarilor, albia raului a fost transformata intr-un „drum de piatra”, rascolit de utilajele care transporta conductele pentru captarea apei, iar malurile au fost distruse.

17 septembrie 2011. „Opriti dezastrul ecologic din Fagaras!”

Ca urmare a sesizarilor trimise de Jurnalul National autoritatilor de mediu din Romania, functionarii publici ai statului s-au vazut nevoiti sa se deplaseze in Fagaras. In urma controlului, acestia au confirmat ceea ce au constatat reporterii nostri inainte cu o luna. La prima vedere s-a constatat ca sunt incalcate cele mai elementare norme de mediu, motiv pentru care constructorii s-au ales cu o amenda de 20.000 de lei, plus un avertisment.

28 octombrie 2011. Jurnalul National a publicat articolul „Am ras padurile. Acum secam raurile si paraiele!”. In urma documentarii jurnalistice a rezultat ca 3.300 de rauri si paraie, din cele 4.011 existente in Romania, risca sa fie distruse de „baietii destepti”.

3 iulie 2012. „Comisia Europeana investigheaza dezastrul din Arges.” Jurnalul National a prezentat ca proiectul a fost  aprobat fara ca acesta sa contina „studiul de evaluare adecvata”, care e obligatoriu in Sit Natura 2000 .

Procedura de infringement

Dezastrul din Muntii Fagaras a intrat in atentia comisarilor europeni, care au demarat o actiune-pilot impotriva statului. In cazul in care se constata ca Romania nu a respectat legislatia de mediu a comunitatii europene este foarte posibil ca sa fie demarata procedura de infringement. „In lumina noilor informatii sunt suficiente elemente pentru a cere clarificari autoritatilor romane cu privire la aplicarea legislatiei de mediu comunitara”, se precizeaza intr-un document al Comisiei Europene. Potrivit legislatiei comunitare, pentru construirea microhidrocentralelor in Sit Natura 2000 era obligatoriu ca la documentatia depusa la Agentia de Protectia Mediului sa existe un studiu de evaluare adecvata, care se refera exclusiv la impactul lucrarilor asupra factorilor de biodiversitate. Agentia de Protectia Mediului Pitesti sustine in documentele oficiale ca nu e necesar un astfel de studiu, dar Comisia Europeana, prin organismul UE Pilot care investigheaza in acest moment proiectul, l-a cerut cu fermitate.

Interpelare in Camera Deputatilor

Deputatul PSD de Arges Mircea Draghici a cerut ministrului Mediului explicatii pentru dezastrul ecologic din Muntii Fagaras inca din septembrie 2011, cand in fruntea institutiei se afla Laszlo Borbely. Ghinion! Pentru ca raspunsul nu a venit nici pana in ziua de astazi, potrivit site-ului Camerei Deputatilor. „Ceea ce se intampla pe cursul Raului Capra (paralel cu Drumul National Transfagarasan din directia Barajul Vidraru spre Balea Lac) dovedeste ca putem vorbi direct despre un veritabil dezastru ecologic, preciza Draghici in interpelare. Totodata, el sustinea ca modul haotic in care se desfasoara diverse lucrari de constructie in zona (utilajelor de excavare, defrisari) a determinat poluarea apelor si degradarea fizica a malurilor. Aceste activitati au cauzat deja, in mod inevitabil, distrugerea populatiei de pastrav indigen, cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei, deoardebitele de apa in zona de reproducere vor fi insuficiente, atat timp cat din aceasta zona se capteaza peste 90% din debitul mediu multianual al raurilor. Cu toate acestea, se pare ca pana si deputatul a uitat de interpelare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *