Inaugurarea celei mai mari fabrici de reciclare a DEEE-urilor din Romania

Investitia fabricii s-a ridicat la 10 milioane de euro si a constat din achizitia terenului, constructia fabricii si utilarea acesteia cu echipamente de ultima generatie din Germania, Suedia si Taiwan.

Fabrica este amplasata la Frasinu, la aproximativ 2 kilometri de Buzau, are o suprafata totala de 10.795 m², din care 6.100 m² reprezinta zona de productie.

„Green Weee poate asigura reciclarea a 50.000 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice pe an, ceea ce reprezinta de trei ori mai mult decat cantitatea colectata in Romania in 2008. Echipamentele cu care operam garanteaza siguranta procesului de reciclare din perspectiva poluarii”, a declarat Marius Costache, Director General GreenWEEE International SA Buzau.

Prezenta la inaugurare, revista Infomediu Europa a adresat cateva intrebari in cadul conferintei de presa, Directului General, Marius Costache.

Ce se intampla cu materia prima secundara?

Pentru materiile secundare cu valoare pozitiva, cum ar fi metalul, plasticul, lemnul, exista destinatii diferite. Pentru lemn, avem solutii locale, pentru plastic exista solutii atat in Europa cat si in Asia. Sunt firme care proceseaza acest plastic rezultat, reintroducandu-l in ciclul de productie pentru noi produse. Pentru metale, la fel, exista solutii atat in Europa cat si in Asia. Va pot da exemple pentru neferoase. In Romania, Cuprom si Alro Slatina. Exista solutii si in Suedia, Bulgaria si Belgia. Pe partea de plastic, in Europa exista MG Polymers. Noi preferam ca aceste fractii sa fie valorificate aici, in Romania.

Se poate realiza si transfer comunitar din tarile limitrofe ce fac parte din Uniunea Europeana?

Deocamdata, dorim sa colectam si sa tratam cantitatile existente in Romania. Daca aceste cantitati nu vor fi indeajuns de mari incat sa respectam acel grafic, ne gandim si la cantitati din Uniunea Europeana. In principal, ne adresam Romaniei.

Intentionati sa colaborati cu autoritatile locale in scopul realizarii de platforme de colectare a DEE-urilor?

Deja am initiat un proiect in sectorul agricol Ilfov si speram ca in luna mai sa avem o actiune in cateva comune din Ilfov. Acest proiect este realizat impreuna cu organizatiile colective si cu autoritatile locale. Pe langa aceste proiecte, Green Wee beneficiaza si de reteaua de colectare a Green Tech-ului, facand parte din acelasi grup.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *