Inovatii made in Moldova: motocicleta care merge cu energie solara si eoliana, facuta din butoi

Inova?ii made in Moldova: motociclet? care merge cu energie solar? ?i eolian?, f?cut? din butoi
Inovatii made in Moldova: motocicleta care merge cu energie solara si eoliana, facuta din butoi
Inovatii made in Moldova: motocicleta care merge cu energie solara si eoliana, facuta din butoi

O motocicleta care merge cu energie solara, o turbina eoliana facuta dintr-un butoi, cuptoare solare pline cu fructe puse la uscat si multe alte inovatii au fost expuse ieri in Gradina Publica „Stefan cel Mare”. Astfel a luat start „Saptamana Europeana a Energiei Durabile in Republica Moldova”.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Valeriu Lazar a declarat: „Este prima data cand R. Moldova este in rand cu UE si organizeaza aceasta saptamana a energiei durabile. Conceptul de energie durabila pliaza perfect pe prioritatile noastre interne, tinteste utilizarea cat mai eficienta a energiei in genere, utilizarea tehnologiilor cat mai prietenoase mediului, in conditiile in care Moldova este dependenta de sursele de energie. Pe de alta parte avem potential de a utiliza energia verde”.

In acest context, seful Delegatiei UE in Moldova, Pirkka Tapiola a remarcat faptul ca „saptamana energiei durabile in Moldova are loc in aceeasi saptamana cand vom semna Acordul de Asociere cu UE. Uniunea Europeana nu a fost un proiecte de politica externa, ci tine mai mult pe calitatea vietii si nivelul de oportunitati pentru populatiei. Si sectorul energiei este foarte important in acest context. Securitatea energetica este un subiect foarte important pentru R. Moldova si aici energia regenerabila ne poate ajuta. Si daca vom face totul cum trebuie veti vedea o reducere a facturilor pentru energie”, a subliniat Pirkka Tapiola.

In cadrul evenimentului, elevii ce studiaza cursul de energie regenerabila au prezentat o serie de inovatii ecologice. Astfel, elevii de la Liceul „V. Lupu” din Chisinau au aratat cum se usca fructele in cuptoarele solare sau cum poti pregati o tartina coapta pe o umbrela solara. Tot in cadrul expozitiei a fost adusa o banca scolara cu bec electric si ventilator ce functioneaza fara a fi racordate la reteaua de curent electric. Iar Catalin, un elev din raionul Floresti si-a prezentat inventia sa: o turbina eoliana confectionata dintr-un butoi. Aceasta este utilizata, in prezent, de catre tatal baiatului. Cu ajutorul ei, barbatul isi ilumineaza vagonul instalat pe malul iazului pe care-l are in proprietate. Inventia baiatului l-a scutit pe barbat sa scoata din buzunar 150 mii lei, bani necesari pentru crearea infrastructurii necesare ca poata conecta vagonul la energia electrica.

Vizitatorii cortului Energie si Biomasa, amplasat in perimetrul havuzului central, au putut vedea pe langa expozitia de biocombustibil produs in R. Moldova si motocicletele alimentate de la energia solara, iar doritorii, au putut da o tura prin parc cu ele.

Proiectul UE-PNUD „Energie si Biomasa” este partener al Delegatiei Uniunii Europene in organizarea primei editii a Saptamanii Europene a Energiei Durabile in Republica Moldova. Mentionam ca evenimente dedicate securitatii energetice si energiei regenerabile vor fi organizate pe parcursul intregii saptamani atat in Chisinau, cat si in Balti si Orhei. Astfel, tot in Gradina Publica vor fi organizate dezbateri, mese rotunde si expozitii. Saptamana Europeana a Energiei Durabile in Moldova va culmina cu concert live in aer liber, cu instrumente muzicale alimentate de la energia solara, concertul eco SUN DA-I Fest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *