“Let’s Clean Up Europe”, 10 mai 2014

“Let’s Clean Up Europe”, 10 mai 2014

“Let’s Clean Up Europe”, 10 mai 2014

In fiecare an, milioane de tone de deseuri ajung pe strazile, in oceanele, pe plajele, in padurile si in zonele naturale ale Europei. Si in fiecare an, milioane de europeni se mobilizeaza in cartierele lor pentru a participa la actiuni voluntare de curatenie. „Pentru o Europa mai curata”este o initiativa care are scopul de a incuraja mai multe actiuni de acest tip, de a creste gradul de sensibilizare cu privire la amploarea problemei pe care o reprezinta deseurile si de a incuraja schimbari de comportament. Evenimentul este coordonat in cadrul Saptamanii europene pentru reducerea deseurilor (EWWR).

Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Miscarile civice privind curatenia dobandesc amploare in intreaga Europa si dorim ca acestea sa simta ca sunt parte a unui eveniment european. Am creat o retea de puncte de contact nationale in 21 de tari pentru ca cetatenii sa fie informati cu privire la actiunile din cartierul lor si cu privire la modul in care isi pot aduce contributia. Este o initiativa concreta, prin urmare haideti sa ne punem cizmele si manusile. Cu totii ne dorim sa locuim in cartiere curate, asadar, impreuna sa facem curatenie in Europa.”

Pentru a rezolva problema deseurilor, in ultimii ani, in Europa, s-au organizat mai multe campanii de curatenie. „Pentru o Europa mai curata” va reuni aceste initiative in cadrul unui eveniment de curatenie la scara europeana ce se va desfasura in aceeasi zi pe intregul continent, ajungand la un numar cat mai mare de cetateni.

„Pentru o Europa mai curata” este un eveniment care intr-adevar incepe pe teren si care are obiectivul de a informa si de a mobiliza cetatenii sa curete mediul inconjurator in folosul lor. Experienta arata ca oamenii sunt adesea surprinsi de cantitatea de deseuri care este generata si aruncata in cartierul lor. Insa deseurile pot fi valoroase. Hartia, sticla, metalele si plasticul, toate aceste materiale pot fi reutilizate sau reciclate daca sunt colectate. Astfel se reduce impactul asupra mediului, se creeaza oportunitati economice si locuri de munca, contribuind la transformarea Europei intr-o economie mai circulara.


Comisia promoveaza evenimentul, insa actiunile de curatenie au un caracter independent, local si cetatenesc veritabil. In multe cazuri, autoritatile locale, ONG-urile, intreprinderile si scolile se vor implica sau vor coordona actiunile. Evenimentele au loc in 15 state membre ale UE, precum si in Andorra, Bosnia si Hertegovina, Norvegia, Serbia si Turcia. Pentru a vedea actiunile locale din statul dumneavoastra membru, consultati pagina de internet a organizatorului de la nivel national din statul dumneavoastra membru.

Initiativa „Pentru o Europa mai curata”este un proiect LIFE coordonat de Asociatia Oraselor si Regiunilor pentru Reciclare si Gestionarea Durabila a Resurselor, organizatia care raspunde, de asemenea, de Saptamana europeana pentru reducerea deseurilor. Un set de instrumente de comunicare a fost elaborat de catre organizatori si va fi pus la dispozitia tuturor participantilor prin intermediul coordonatorilor.

In 2012, miscarea Let’s Do It! World, cu sediul in Estonia, a coordonat o actiune de curatenie la nivel mondial pentru 2012, care a mobilizat 7 milioane de voluntari in cadrul a 84 de actiuni de curatenie cu durata de o zi in Asia, Africa, America de Nord, America de Sud si Europa. Activitati similare au fost organizate ulterior, in 2013. Initiativele se bazeaza in principal pe colaborarea dintre voluntari prin intermediul retelelor sociale si includ, de asemenea, atragerea de fonduri si sponsorizari.

Organizatia Surfrider Foundation Europe (http://www.surfrider.eu/en/presentation/our-story.html) mobilizeaza 1 500 de voluntari, 10 000 de membri, aproximativ 40 de antene locale si peste 40 000 de simpatizanti. Actiunile sale de curatare a plajelor sunt acum completate prin actiuni privind lacurile si raurile. Surfrider isi are inceputurile in 1984, in Malibu, California, cand surfistii au dorit sa protejeze de poluarea locala locurile lor preferate pentru surfing. Organizatia este activa in Europa din 1990. Comisia Europeana considera ca sensibilizarea opiniei publice si schimbarea atitudinii fata de deseuri sunt elemente importante pentru atingerea obiectivelor prevazute de legislatia europeana privind deseurile. Prevenirea generarii de deseuri si gestionarea deseurilor sunt domenii prioritare pentru Comisie in 2014, iar in vara aceasta Comisia va revizui obiectivele referitoare la reciclarea deseurilor si la gropile de gunoi, ca parte a unui pachet mai larg privind economia circulara.4 Mai 2014 - Sursa: Ultima OraArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016