Magiun de Topoloveni, dosit in raft

Avem un singur produs alimentar romanesc listat in baza de date a Comisiei Europene, magiunul natural de prune Topoloveni. Ce facem acum cu el? Ii punem producatorului bete-n roate, evident. De ce? Nu se stie. Dar important este sa nu se mai auda de el. Cine? Sistemul.magiun de Topoloveni

Cum a ajuns produsul in baza de date a Comisiei Europene? Nu, nu cu spaga, ca la Bruxelles lucrurile functioneaza altfel. Pasii pe care i-a urmat Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun natural de prune Topoloveni, au fost multi si greoi. Mai intai a salvat de la pierzanie fosta fabrica de conserve din Topoloveni, aducand la standarde europene sectia de producere a magiunului. Va veti intreba cu ce bani. Cu bani europeni, fonduri FEADR.

Jumatate din bani i-a pus ea, jumatate ei. Partea ei vine dintr-un alt imprumut, obtinut de la o banca comerciala din Romania. Trebuie sa dea inapoi aproape un sfert de milion de euro. Bibiana Stanciulov ar putea pune capul linistita pe perna seara, daca cursul euro nu ar fi galopat intr-un an de la 3,7 ron la 4,3 ron. Dar cum statul roman nu are nici un interes sa sprijine afacerile care merg sau care ar putea merge, nu primeste nici un fel de sprijin. Stia asta de la inceput.

Va veti intreba de ce s-a mai legat atunci la cap fara sa o doara? Pentru ca se saturase sa ambaleze magiunul in butoaie si sa il vanda austriecilor si nemtilor, care apoi il amestecau cu zahar si alte substante ca sa il „lungeasca” si il vindeau cu 15 euro borcanul. Acesta este motivul pragmatic. Mai are unul care tine de suflet: pentru ca romanii sa aiba pe masa un produs traditional, fabricat dupa o reteta veche de un secol, in care nu au fost adaugate nici un fel de substante chimice sau zahar.

VIITORUL SUNA BINE
Dupa cautari indelungate prin arhive, Bibiana Stanciulov a aflat ca magiunul este fabricat in Topoloveni inca de la inceputul secolului trecut, asa ca a intocmit dosarul pentru obtinerea protectiei la nivel national. Au urmat controale peste controale de la organismele de certificare si analiza a produsului si a fabricii, sub indrumarea Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice. Intr-un final au obtinut protectia la nivel national, iar cei de la Ministerul Padurilor, Apelor si Dezvoltarii Regionale au trimis documentatia la Comisia Europeana, pentru indicatia geografica protejata.

Pe langa o stampila in plus pe eticheta, aceasta protectie se traduce si prin faptul ca nimeni nu mai are voie sa foloseasca aceasta denumire. Accesand site-ul http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html., care este baza de date a produselor traditionale recunoscute oficial de Uniunea Europeana, se poate vedea ca singura marca romaneasca inregistrata este cea a magiunului natural de prune Topoloveni. Evident, producatorul are mai multe obligatii decat drepturi, dar totul este in favoarea consumatorului. Daca ar fi simplu, nu am avea si noi mai multe produse inregistrate?

Una dintre conditii este pastrarea retetei, fara nici o schimbare. Nerespectarea acestei conditii ar atrage dupa sine nu numai retragerea protectiei, dar si pierderea reputatiei produsului pe piata. Acum este clar de ce avem doar un singur produs listat in baza de date a Comisiei Europene?

Toate bune si frumoase pana aici.
In viata magiunului natural de prune Topoloveni se intamplau lucruri deosebite. Analizele efectuate de Institutul de Cercetari Alimentare si de Laboratorul National de Incercari Larex i-au aratat Bibianei Stanciulov ca nici nu stie ce produce. Un medicament, bun la toate. Previne imbatranirea precoce, ajuta la ameliorarea constipatiei, are fibre, este anticancerigen, este mai antioxidant decat broccoli si cate si mai cate.

Ca orice comerciant ce isi lauda marfa, agatata de capacul borcanului a aparut o carticica in care sunt descrise efectele benefice ale vitaminelor, mineralelor si fibrelor ce se gasesc in componenta magiunului. Toate acoperite de o bibliografie stiintifica impunatoare si de analize de laborator. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a spus despre magiunul natural de prune Topoloveni ca ii aduce in suflet bucuria ca pe piata romaneasca exista un produs de calitate.

Analize realizate la ICA l-au facut pe prof. dr Mencinicopschi sa incadreze magiunul in categoria alimentelor functionale si sa declare, cu parere de rau, ca pruna, care este un fruct atat de sanatos, este data la o parte. Mai mult, renumitul profesor a tinut sa mentioneze ca prin procesul de fabricatie, folosirea de cazane duble cu aburi, se pastreaza toate calitatile nutritionale ale prunei.

PROTECTIA CONSUMATORILOR CU AMENZI HILARE
Control al inspectorilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor la un supermarket din Braila. Magiunul natural de prune Topoloveni este amendat. De ce? Chipurile, reclama inselatoare. Din viteza (sau poate din alte motive), inspectorul constatator scrie pe amenda o suma mai mica decat cea prevazuta in lege. Poate a observat si el, intr-un final, ca toate informatiile inscrise pe acea eticheta au o acoperire stiintifica.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *