Mayasii experti ai supravietuirii in mediu arid

Mayasii experti ai supravietuirii in mediu arid

In orasul mayas Tikal timp de patru luni pe an, clima era uscata si nu cadea nicio picatura de ploaie si cu toate acestea, acest orasel din Guatemala cu 80.000 de locuitori in anul 700 d.Hr., devenise prosper si rezolvase problema lipsei apei printr-un sistem propriu de stocare a acesteia.

Cercetatorii americani au descoperit ca locuitorii din Tikal au existat mai mult de 1.000 de ani si datorita folosirii rationale a apei, a modalitatilor de stocare a acesteia, potrivit LiveScience.

Pentru a o stoca in orasul Tikal, mayasii au construit o serie de rezervoare pentru acumularea apei de ploaie, in timpul celor 8 luni de clima umeda. Aceasta era folosita in celelalte luni ale anului, cand se instala seceta, se arata intr-un raport prezentat de arheologii americani publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Acesti oameni au fost capabili sa-si utilizeze terenul si resursele de apa intr-un mod durabil, timp de 1.500 de ani, fara intrerupere”, a spus Vernon Scarborough, antropolog la Universitatea Cincinnati din Statele Unite.

Arheologii au excavat rezervoare, canale si ecluze, care ajutau la transportul apei din varful dealului orasului Tikal si pana in vale.

Oamenii s-au mutat pentru prima data la Tikal in jurul anului 500 i.Hr. Ei au depins initial de izvoarele de apa. Pe masura ce populatia a crescut, insa, apa nu a mai fost de ajuns. Atunci s-au realizat rezervoarele care puteau stoca mii de litri. Unul dintre cele mai mari gasite de arheologi avea un volum de 74.631 de metri cubi.

De asemena, mayasii au creat si un sistem de transport al apei de la izvoarele naturale, cat si sisteme primitive de filtrare a apei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *