Mierea ecologica detine aproape 20% din piata mierii romanesti

Mierea ecologica detine aproape 20% din piata mierii romanesti
Mierea ecologica detine aproape 20% din piata mierii romanesti
Mierea ecologica detine aproape 20% din piata mierii romanesti

Mierea ecologica este unul dintre cele mai bine vandute produse romanesti, impreuna cu fructele, legumele, lactatele si ouale. Aproximativ 80% din productia totala de miere ecologica din tara noastra este exportata in tarile membre UE, conform Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Cu toate acestea, romanii au inceput sa prinda gustul mierii ecologice, oferind o perspectiva mai optimista producatorilor.

Am stat de vorba cu Iosif Korb, presedintele Filialei Hunedoara a Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania si directorul uneia dintre cele mai cunoscute firme producatoare de miere, Apicola DEVA. Potrivit acestuia, 10-20% din mierea consumata de romani este ecologica, tendintele pietei fiind de crestere.

Eco Ferma: Cand ati inceput procesul de certificare?

Iosif Korb: Am inceput procesul de certificare eco in anul 2006.

E.F.: Ce cantitate anuala produceti?

I.K.: La nivel de judet, Apicola Deva achizitioneaza peste 100 t miere, din care aproape jumatate este organica.

E.F.: Cum distributi produsele?

I.K.: In mare, mierea se vinde la butoaie de 300 kg, intracomunitar (in tari din Uniunea Europeana, in special Germania – n.r.). Dar avem si o linie de procesare, in care imbuteliem in recipiente de 500 g si 270 g.

E.F.: Aveti un brand propriu?

I.K.: Deocamdata, brandul nostru este calitatea produselor vandute, garantata de sigla Apicola DEVA.

E.F.: Ce tipuri de produse sunt certificate?

I.K.: Avem mai multe produse certificate: mierea poliflora, de tei, de munte si de salcam. De asemenea, producem polen, propolis si pastura certificate eco.

E.F.: Care sunt clientii traditionali?

I.K.: Principalii clienti sunt mai multe firme intracomunitare, care cumpara, in principal, in recipiente mari – la butoi. Comercializam, de asemenea, prin intermediul magazinelor proprii si, mai nou, prin parteneriat cu Bio Romania, in magazinele Careffour.

E.F.: Cum a fost productia in anul 2013, fata de anul 2012?

I.K.: Productia anului 2013 a fost putin mai buna decat 2012 la mierea de salcam. La cea de munte si la mierea poliflora, a fost mai slaba cu 50%.

E.F.: Vedeti o crestere a interesului consumatorilor romani pentru mierea certificata ecologic?

I.K.: Da, in ultimul timp, am observat ca au cautare calitatea si marfa romaneasca, deci si produsele bio.

E.F.: Cum vedeti evolutia pietei mierii ecologice?

I.K.: Deocamdata, evolutia acestei piete la noi este timida. In primul rand, cred ca asta se intampla din cauza banilor. Slaba evolutie a pietei se mai poate datora si lipsei educatiei consumatorului despre acest domeniu.

E.F.: Ce procent din piata detine mierea ecologica?

I.K.: Pe piata interna, procentul este de 10-20%. Pe de alta parte, pe piata externa, evolutia este ascendenta, din cauza puterii de cumparare si, desigur, a educatiei diferite a consumatorilor de produse eco.

E.F.: Care sunt beneficiile consumului de miere ecologica, fata de cea traditionala?

I.K.: .Am mai spus acest lucru si cu alte ocazii. Noi, in Romania, producem bio fara sa vrem, mai ales in sectorul apicol, pentru ca, din pacate, nu mai exista industrie. Desigur, daca vrem sa intram in amanunte, trebuie precizat faptul ca, intr-o stupina bio, difera, in primul rand, tratamentele. Acestea se fac doar cu acizi organici. Prin urmare, consumatorul de miere ecologica se poate bucura de un produs 100% natural, nepoluat cu absolut nimic, plin de sanatate.

E.F.: Ce parere aveti despre interzicerea neonicotinoidelor?

I.K.: Suntem total de acord cu acest lucru. Daca vrem sa mai avem albine, plante, si, in final, viata pe pamant, ele trebuie interzise total.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *